5 zásadních chyb při výběru oblečení online - jak nakupovat lépe?

On-line nakupování je prostě skvělé. Jen musíte počítat i s příležitostným zklamáním... nebo si přečíst náš článek a stát se mistryní v nakupování na e-shopech.

Online nákupy oblečení nabízí tolik výhod. Vybíráte z mnohanásobně širšího sortimentu než v tom největším nákupním centru. Vše snadno omrknete kliknutím, nemusíte běhat sem a tam. Můžete přemýšlet, rozmýšlet a porovnávat, žádná prodavačka vás neruší, nemusíte se cítit nemístně při nekonečném zírání do regálů. Žádné kabinky a svlékání na neznámém místě. Nakupujete klidně o půlnoci, když máte zrovna náladu.

Soukromí, pohoda a zase soukromí a pohoda.

Je to prostě paráda. Ale. V anonymním online prostředí číhá i spousta nástrah.

 

Jak mít z nákupů radost (a dokonalé kousky do šatníku)?

Udělali jsme malý průzkum a zjistili, co je nejčastějším důvodem nespokojenosti při nákupu oblečení online. Nutno říci, že většina žen online nákupy miluje, ale často nakupuje jen na několika místech a nových obchodů se bojí. Což je škoda.

Pokud si pročtete 5 důvodů častého zklamání a při svých nákupech se na ně zaměříte, nemusíte se bát vyzkoušet i něco nového. Vaše nákupní úspěšnost zásadně vzroste.

1. Velikost

V jednom obchodě můžete mít velikost S a v jiném už potřebujete M. Je to nepřesností anebo se nás snaží oblbnout? Jak kdy. Někteří výrobci skutečně zapojují psychologii a jsou si vědomi toho, že pokud u nich budete kupovat velikost S, bude vám to lichotit a vy k nim možná půjdete raději jak k tamtěm, kde se vejdete do velikosti M.

Je to možná trochu smutné, ale takový je náš svět. Takže nemůžeme nechat nic náhodě. Nevěřte štítkům. Nikdy nevěřte štítkům, když si nemůžete oblečení předem zkusit a výrobce ještě neznáte. Ale metru věřit můžete.

 

Metr. Jediná jistota ve světě reklamních triků.

Každý schopný online obchod by pro vás měl mít zcela přesnou tabulku velikostí, která platí právě pro jejich zboží. Vy se změříte a podle tabulky máte jistotu, že vyberete správně.

Jak zjistit své míry?

Ono to vlastně není tak snadné, takže pro vás máme pár obecných pravidel. Pokud obchod uvádí jiný postup, vždy se řiďte jeho konkrétními pravidly (a pokud jsou moc podivná, najděte si raději jiný obchod:)

Míry se nejlépe měří krejčovským metrem, ale můžete použít i provázek, který pak změříte obyčejným pravítkem. Metr by se neměl příliš utahovat ani povolovat, zkrátka tak nějak rozumně a pohodlně.

  • Výška - měří se bez obuvi, od vršku hlavy až po chodidla.
  • Obvod kolem hrudníku - u žen se měří nejširší část hrudníku, muži metr vedou podpažím. Během měření je ideální mít ruce volně spuštěné podél těla, neměly by být ohnuté.
  • Pas - měří se v nejužším místě trupu (v oblasti žaludku).
  • Boky - v tom nejširším místě.
  • Délka rukávů - vzdálenost od krku až k zápěstí, ruka by měla být rovná, měří se přes loket.
  • Délka nohavic - zpravidla od pasu k patě. Ale záleží na typu kalhot. Zde je velmi efektivní změřit svůj nejoblíbenější kus, který vám délkou i střihem zcela vyhovuje.
  • Délka šatů - měří se od jamky na krku až do místa, kde chcete mít lem šatů.

Obecně je šikovné měřit velikost oblečení podle oblíbených kousků, ale je dobré mít na paměti, že materiál může výsledek zmást. Pokud je vaše oblíbené těsné tričko s elastanem a vy si podle jeho rozměrů objednáte tričko z bavlny, bude vám sedět úplně jinak. Pokud ale přihlédněte k materiálům, můžete bez obav kopírovat.

Závěr:

Měření věnujte pozornost. Požádejte někoho, ať vás změří, výsledky budou přesnější. Vždy se řiďte pokyny obchodu a své míry zkontrolujte v jejich tabulce.

 

2. fotka vs. realita

Všichni to známe. V době marketingu již všichni prodejci ví, že potřebují dokonalé fotky. A dělají pro to maximum. Zapojují grafiky, upravují... a často to vše hraničí s podvodem. Po špatných mírách jsou lživé fotky rozhodně nejčastějším důvodem zklamání.

Objednáte si něžně žlutou halenku, dorazí křiklavý kus hadru. Chcete reprezentativní sáčko, dostanete neforemný pytel. A neubráníte se, ani když budete objednávat dražší věci. Samozřejmě, že u levné módy se spálíte častěji, ale cena sama nemusí o ničem vypovídat. Zákaznice bývají nespokojené i u velmi drahých modelů.

Nakupování často provází otázka: přijdou mi skutečně takhle krásné šaty, nebo vzdáleně podobný kus hadru? (u nás to je ta první možnost:)

Jak se bránit?

  • Objednávejte zboží, u kterého je několik fotografií. Chtějte produkt vidět ze všech stran. Ne jen na jedné upravené fotce.
  • Čtěte pečlivě popis zboží. Občas si tam můžete přečíst třeba "barvy se mohou lehce lišit". Je pak jen na vás, jestli chcete riskovat.
  • Čtěte recenze. Není nad zkušenosti jiných. Pokud je u produktu diskuse, věnujte jí pozornost. Můžete zkusit i vyšetřovat na vlastní pěst a trochu si "zagooglovat".
  • Nakupujte u věrohodných prodejců. To vám ušetří nejvíc zklamání ze všeho. Jak takové prodejce poznáte? To se dozvíte ve zlatém hřebu našich pravidel - v bodu číslo 5.

Závěr:

Buďte trochu nedůvěřivá. Omrkněte výrobek ze všech stran, vše si pročtěte, prověřte prodejce. Pokud objevíte "jedinečnou nabídku", kde neznámý člověk bez firmy nabízí šaty lemované zlatem jen za 990 Kč... mějte se na pozoru.

3. Materiál

Není len jako hedvábí.

Nevhodná látka dokáže zkazit všechna očekávání. Některé šaty vás budou hýčkat a vydrží roky nádherné. Jiné se za chvíli vytahají a vyblednou. Jedno tričko vám bude skvěle sedět a v jiném se budete cítit jako v podivném neforemném pouzdru (to budou ty levné umělotiny... nebo možná nekvalitní len).

Znát základy o vlastnostech materiálů se vyplatí. Proto jsme pro vás napsali článek, kde zjistíte vše podstatné.

 

Malé shrnutí:

Materiálů je celá řada, rozdělme je především na přírodní a syntetické. Přírodní lépe pečují o naši pokožku i životní prostředí. Syntetické látky jsou mnohem levnější a často nabízí i komfortní vlastnosti.

Je jen na vás, jakou cestou se chcete dát, cedulky ale sledujte, ať máte představu o vlastnostech oblečení.

 

4. Střih

Střih kalhot může prodloužit či zkrátit postavu, tričko zvýraznit či zamaskovat ňadra... střih může být nejlepším přítelem. I nejhorším nepřítelem.

Při nakupování online je dobré vědět, co vám sluší a rozumět potřebám své postavy. Pokud ještě nemáte úplně jasno, zkoušejte v kamenných obchodech, než najdete to pravé.

My prodáváme především šaty a u těch to naštěstí není tak obtížné, nejdůležitější je znát základní střihy.

A-střih

Nejobvyklejší střih šatů. Vyznačuje se tím, že se šaty od pasu rozšiřují a jsou volné, připomínají písmeno A. Tento střih sluší v zásadě všem. Zamaskuje širší boky i bříško a působí žensky.

A střih je sázka na jistotu.

Pouzdrový střih

Šaty kopírující ženské linie, velmi na tělo, nikde se nic neschová. Mohou být velmi svůdné, ale nejsou pro každého. Do pouzdrových šatů nemusíte mít dokonalou podstavu. Ale musíte ji milovat.

V těchto šatičkách nic neschováte.

Existuje velká řada dalších střihů - mořská panna (úzké, rozšířené od kolen), koktejlky (ke kolenům), čajové šaty, swingové šaty... ale všechny v zásadě vychází z těchto dvou střihů. 

Pokud chcete do výběru šatů proniknout a vybrat takové, které na vás budou vypadat prostě dokonale, přečtěte si tento šikovný článek o výběru šatů podle typu postavy

 

5. Podvod

Důležitý bod. Jakou budeme mít radost z nákupu, který vůbec nepřijde nebo dorazí v otřesné kvalitě? A najednou se není kde dovolat spravedlnosti. To se stává, bohužel. A často je nemožné získat peníze zpět.

Doporučujeme vždy sledovat:

  1. Úroveň webových stránek - prodejce žádné nemá? Má takové, které vypadají jako by vznikly přes noc? Pozor na to. Kdo myslí podnikání vážně, ten si pořídí reprezentativní stránky. Kdo je nemá, možná s nimi do budoucna nepočítá. Chce jen vybrat peníze a zmizet jak ta pára.
  2. Kontakt - na stránkách by vždy mělo být IČ, adresa i jméno (společnosti). Pokud chybí, zbystřete (spíš utíkejte).
  3. Pověst a historie - zapojte strýčka Google. Najděte názory zákazníků. Žádné nejsou? Jsou smíšené? Pak počítejte s rizikem.
  4. Příliš nízká cena - rádi tomu věříme, ale až příliš krásné nabídky mívají háček. Kvalitní látka něco stojí. Za stovku prostě nemůžete čekat kdoví co, to je zkrátka fakt.

Také doporučujeme zvýšenou pozornost u:

  • Zahraničních webů - ne, že by to nefungovalo. Ale vaše spotřebitelská práva jsou omezená, rostou se vzdáleností. S reklamací nelze příliš počítat. A pokud vám po zaplacení nic nepřijde, asi máte zkrátka smůlu.
  • Sólo prodejci - na facebooku na ně běžně narazíte, přeprodávají jako přivýdělek. Pokud mají dobrou pověst, tak proč ne, ale určitě nepočítejte s velkým zákaznickým servisem. Ani s výměnou či reklamací jeden nikdy neví.

Důležité:

Pokud si špatně vyberete prodejce, ošklivý hadr na podlahu za tisícovku může být nakonec nejmenším problémem. Zneužité údaje o platební kartě jsou větší hrozbou. Raději opatrně, kartu vytahujte jen u ověřených a rozhodně také zabezpečených serverů (v adrese najdete "https").

Geniální rada na závěr

Máme pro vás ještě jeden tip, jak z nakupování on-line vytěžit maximum. Jmenuje se vrácení zboží.

Při nákupu on-line oproti kamenným prodejnám obvykle zásadně ušetříte. Proto nemusí být problém investovat pár kaček do poštovného - i zpátečního.

Když objednáváme s vědomím, že si vše musíme nechat a musí to perfektně sedět, jsme poněkud ve stresu, často děláme kompromisy a skončíme s oblečením, co se nám vlastně tolik nelíbí. Pokud si však objednáte s vědomím, že něco určitě pošlete zpět, můžete si toho objednat víc, vybrat jen to nejlepší a zbytek poslat zpět. Podle nás geniálně elegantní a nakonec i výhodné řešení.

Zmiňme ještě šikovnou službu Twisto. Díky ní můžete zaplatit až po obdržení zboží (u nás tu možnost máte). Můžete si tak zboží
nejprve zkontrolovat, nebo si něco pořídit i před výplatou. Víc najdete ve článku o službě Twisto.

 

Ať tak či tak, nyní již víte vše podstatné. A pokud by vám udělaly radost nové krásné šaty, podívejte se u nás v Šatech na jedničku, zaručeně vás nezklameme.

Přejeme mnoho úspěšných nákupů a krásných šatů.