Etiketa na firemním večírku

Je otázka: „Jak se chovat na firemním večírku?“ tou, kterou se zabýváte s předstihem? Gratulujeme! Budete „vyzbrojené“ už před začátkem akce. Improvizace je totiž jedna věc, ale někdy se příprava šikne. Když se včas zamyslíte, můžete způsobit slet pozitivních událostí, které jednoho dne vyvrcholí tím, že odložíte výplatní pásku stranou. Pomyslíte si o ni, že patří nejbohatšímu ajťákovi firmy. A hle! Omyl. Ta páska je vaše.

Znáte kolegy, kteří se vrhnou na chlebíčky, dortíčky a pijí jedno víno za druhým? Asi se nemusíme ptát Ladislava Špačka na to, jak tyto nálety působí. 9 z 10 lidí ví, že je to nevychované.

 

 

Jak to máte s firemními večírky vy?

Nejlepší ze všeho je, když večírek vnímáte jako mimořádný způsob, jak se před kolegy a kolegyněmi ukázat v jiném než profesím světě. A nezáleží na tom, zda se půjde na firemní zahrádku s grilem nebo do nóbl restaurace Pod Hradem.    

Přemýšlet už doma

  • Pokud se nejedná o formální večírek, bude skvělé, když přinesete něco bio-ultrabio-supervegan dobrého. Jasně, nemusíte to až tak přehánět, ale jestliže třeba ráda pečete, předveďte se! I zajímavé jednohubky s kvalitní pomazánkou najdou své strávníky. Vymyslete něco, co se snadno přenáší a rozdává. Bramboračku od oběda nechte doma.

  • A víte co? Pojistěte svoje chutě tím, že si svou výbornou bramboračku dáte v klidu před odchodem. Nechte si ve svém žaludku místo akorát tak, abyste mohla střídmě ochutnávat a chválit připravené kulinářské hody.

 

Co si obléci na firemní večírek


Na novoročních večírcích se často setkáte s velmi formálním pojetím. Na řadě jiných firemních večírků bude naopak panovat ležérní atmosféra.

S dress-codem jde všechno lépe. Někdy v krátkých šatech zapadnete, jindy propadnete. Pokud máte tahák na pozvánce, nemusíte složitě fantazírovat.

Proto pečlivě čtěte pozvánku. Pokud se stane, že na ni dress-code nestojí, zeptejte se organizátora nebo volte zlatou střední cestu v podobě střídmých šatů s délkou ke kolenům.

Misfit London

Večírek nastal

Na firemních party je prý veselo, přesto se můžeme setkat s několika „zkouškami“:

ZKOUŠKA č. 1: Alkohol

Zaměstnavatelé vědí dobře, jak své zaměstnance stmelit. A tak uvolňují atmosféru. Drinky, šampíčka, pánáčky... jedna radost! My radíme: neuvolňujte se příliš. Na příští rok se bude hodit spíše úcta než posměšky kolegů. Povšimněte si, jak se i zde ukáže výhoda domácí bramboračky před odchodem.

ZKOUŠKA č. 2: Správné držení sklenic s vínem

Sklenice držte za stopku nebo za nožičku. Neobjímejte sklenici kolem dokola.

 

ZKOUŠKA č. 3: Introverti nemají na večírcích co dělat

Nejlepší cesta, jak jen nepostávat u pultu s kaviárem, je snaha konverzovat se všemi přítomnými. Konverzace by měla „odsýpat“ a přinášet uvolněný pocit pro obě strany. Žádné důvěrnosti, ale spíše hovor o směřování společnosti, přípravách na svátky nebo prosby o založení dog-friendly kanceláří. Snažte se nemluvit jen o práci. Vzpomeňte si také, jak nudné je, když někdo mluví jen o sobě. Neznamená to tedy, že introverti nemají na večírcích co dělat. Naopak, leckdo ocení naslouchání více než nikdy nekončící monology.

A večer plyne...

 

ZKOUŠKA č. 4: Flirt

Pár bublinek a jde to samo. Navíc pracoviště, kde nepanují sympatie mezi kolegy, aby pohledal. I tak si nechte flirt na večírky k tomu určené. Flirt na PRACOVNÍ akci je jednoznačné faux-pas. Nevychovanost. Nadutost. Prostě se to nedělá.

ZKOUŠKA č. 5: Telefon

Zkuste jednou za čas odrhnout pozornost od displeje a všimnout si, že jste na večírku. Zadržte i ve chvíli, kdy máte tendence „postovat“ desítky fotografií na sociální sítě. Ne každý touží být při každé situaci zvěčněn.


ZKOUŠKA č. 6: Co na srdci, to na jazyku

V pozdějších hodinách bývají lidé o něco upřímnější než na začátku večírku. Mějte nad sebou kontrolu a nechte hodnocení ředitelovy práce na jiný den. Nechcete snad, aby nakonec přehodnotil on vás. 

Závěr

Jestliže projdete úspěšně všemi těmito zkouškami, stanete se královnou všech firemních večírků, ať už budou formální či nikoliv. Vybrané chování doladí pěkný účes, večerní líčení a vkusné šaty. Už se nemůžete dočkat?

Krásné šaty s nápadem