RETRO: Jak se za 100 let měnila dámská móda? A co nikdy nevymizí?

Šaty jsou a vždycky byly ozdobou každé ženy. O tom není pochyb. Dnes už ženy nosí elegantní šaty méně, než tomu bylo v dobách první republiky. Dámská móda se mění neustále, ale některé outfity se pravidelně vrací. Jak se za posledních let móda změnila a v čem zůstává stejná?

Počátek 20. století přináší nové módní prvky

V dobách první republiky módě vévodily dva salony – Hany Podolské a Oldřicha Rosenbauma. Oblékaly i české hvězdy filmového plátna, jakými byly Adina Mandlová a Lída Baarová. Přestože počátek minulého století máme většinou spojený s krásnými róbami a elegantními kostýmky, ženy se v té době začaly oblékat již méně elegantně a do jejich šatníku vstupovaly pánské prvky. Oblíbily si kalhotové sukně a neforemné šaty se sníženým pasem. Žádané byly také sukně a halenky, a to proto, že šaty byly finančně nákladnější. Ve společnosti nesměly chybět rukavičky, klobouček na hlavě a malé psaníčko do ruky.

Obecně platí, že móda na počátku 20. století výrazně změnila ženský šatník. Dámské oblečení se stalo více praktické, pohodlné a jednoduché. Luxusní večerní šaty byly vyráběny z drahých materiálů a bohaté tkaniny.

Ve 40. letech se v módě preferovala jednoduchost a neutrální barvy. Dámy nosily převážně béžové a hnědé vypasované kostýmy, které zvýrazňovaly jejich pas. Až v 50. letech se móda „rozzářila“ barvami a vzory. Oblíbená byla zejména žlutá barva a květinové či puntíkaté potisky.

Květinové děti a veselé barvy

60. a 70. léta bychom mohli charakterizovat jako oslavou výrazných barev a pestrých vzorů. Byl zde mnohem větší prostor jednotlivé outfity kombinovat a míchat. Módní historici toto období označují za mírně extravagantní. Vzpomeňme například na květinové děti. V té době se zrodil takzvaný boho styl, který je ostatně v módě dodnes. Návrháři se snažili vymanit z pout zajetých linií a vytvářely stále abstraktnější modely. Módní ikonou 60. let byla mimo jiné slavná Coco Chanel, která vnesla do dámských šatníků revoluční kolekci kostýmků.

60. léta byla také obdobím zkracování. Do módy se pomalu dostávaly krátké minisukně a minišaty, které si velmi rychle získaly oblibu nejen u žen, ale také u přihlížejících mužů. Staly se symbolem emancipace.

80. léta byla nespoutaná, barevná, sexy a jednoznačně jedinečná, a to nejen co se módy týče. Frčely vycpávky v ramenou, někdy až kýčovité kombinace barev a vzorů, lesklé a výrazné materiály, elastické minišaty a kozačky na vysokých podpatcích. Osmdesátkám dominoval maximalismus. Oproti tomu léta 90. byly značně střídmější a outfity jednodušší a méně extravagantní. Dámy se znovu zamilovaly do vypasovaných šatů, nosily se skládané sukně a lodičky. Velké oblibě se tehdy těšily obepnut

'80s Fashion Trends: The Most Iconic Looks of the Eighties | Who What Wear UK
Zdroj: Pinterest

é sametové šaty.

 

Retro trendy, které přetrvávají

Na počátku nového tisíciletí se nosilo hodně barevné a lesklé oblečení, v oblibě byly asymetrické střihy. Stejně tak ženy preferovaly dlouhé lněné sukně, volné halenky a také háčkované šaty.

Mnohé z výše uvedených trendů jsou nadčasové, to znamená, že se čas od času do módy vracejí. Většinou však ve zcela novém kabátu vytvořené tak, aby zapadly do dnešního stylu. Výhodou je, že dnešní módní trendy jsou zcela uvolněné a nosit lze prakticky cokoliv.

Pokud však sázíte na klasickou eleganci a ženský sexappeal, vyberte si u nás některý z retro i současných módních kousků v e-shopu na jedničku.

Retro šaty s puntíky jsou nadčasové.

Asymetrické střihy se nosí i dnes.

Oblíbený střih šatů, který působí mladistvě. Tento model patří do 60. let minulého století.

Swingové šaty ve veselé barvě.

A v červené.

Jaká móda nejvíce oslnila vás? Podělte se s námi v komentářích.