Taneční jako český unikát? Správné šaty jsou základ stejně jako kulturní a taneční kontext

Taneční. Chystáte se do nich jako středoškolačka nebo už jako dospělá žena? V obou případech klobouk dolů. Připravte se na taneční ze všech pohledů – oblečte se správně, připravte si pár kroků předem a zjistěte kulturní zázemí tohoto českého unikátu.

Dovednost tančit se bude hodit celý život. Navíc – lekce tance bývají obvykle... pořádný tanec!

dance-dancing-hands-1711995-1024x684

Svatba. I zde se bude tančit.

Taneční jako unikát v České republice

Víte o tom, že tradice hromadných tanečních lekcí je pro veřejnost otevřená pouze v Česku, Polsku a na Slovensku? (V menší míře lekce pořádají také v Německu a Rakousku.) V Českých zemích se s tanečními můžeme setkat už od roku 1830. Čas, kdy vás taneční mistři provedou základy mazurky, valčíku, polky, bluesu, tanga, waltzu, samby, rumby a dalšími, vás určitě nadchne a je dost možné, že se necháte navnadit i na pokračovací kurzy.

Protančeme se do minulosti

Tančilo se vždy. O tom není pochyb. Tanec je přirozený lidský pohyb a jen málokdo se při poslechu hudby nezačne pohupovat nebo si klepat nohou do rytmu. Bohužel, ne každému bylo dáno pohybové nadání. Naštěstí se nám až do současnosti zachoval um tanečních mistrů, kteří vás správnými metodami provedou krůček po krůčku ke správně sladěnému pohybu.

couple-dancing-daylight-1226740-800x1200

Zatančit si můžete i v místech, kde to nemusíte vůbec čekat.

Taneční mistři jako smetánka

V minulém tisíciletí bylo postavení tanečního mistra tak vysoké, že mohl sedět u stolu s pánem. Tato společenská prestiž byla znát i v 18. století, kdy si pánové chtěli svůj status zachovat a založili Cech tanečních mistrů. Celkové nároky na taneční schopnosti, ale i na schopnosti konverzační, byly daleko vyšší než známe dnes. Po první světové válce založili v Praze taneční mistři novou stavovskou organizaci s vlastním časopisem a přísnou metodikou. Až po druhé světové válce najdete první stopy Svazu učitelů tance, který je živý dodnes, ovšem s různými obměnami.

Až budete stát na parketu, vzpomeňte si, že nekonáte nic nového, ale že jste součástí dlouholeté tradice. Tančilo se vždy a všude a vy máte štěstí, že žijete v zemi, kde se zachovala výuka hromadných tanců.

Zdroj: nekonecnapohoda.blog.cz

Co si obléci do tanečních

Tento jednoduchý taneční dress-code platí pro taneční ve středoškolském věku i pro lekce určené dospělým.

Běžné taneční lekce

Na běžnou lekci jsou ideálním modelem koktejlky s délkou akorát ke kolenům. Nevolte nic výstředního a myslete na vlastní pohodlí. Nezapomeňte na boty s nižším podpatkem. Vysoký podpatek by mohl být při tanci nebezpečný. Zvolit můžete i speciální taneční obuv. Praktické je na všech lekcích prostřídat cca 3 modely – nemusíte na každou lekci v novém.

  • ne pouzdrové sukně
  • ne upnuté sukně
  • ne vyzývavé nebo příliš zdobené oblečení
  • nejlepší volba je volná sukně Áčkového střihu

Prodloužená a závěrečná lekce

Na prodlouženou se hodí honosnější dlouhé společenské šaty. Některé dívky a ženy volí krátké. Je to na volbě každé z vás, případně na přání konkrétní taneční školy. My jsme samozřejmě zastánci krásných dlouhých šatů. Přemýšlíte nad tím, zda je lepší tyto šaty půjčit nebo koupit? Mrkněte na článek, kde se dozvíte více.

Taneční i znalostní trénink předem

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/saLv39YE3ic" title="Valčík - základní krok | Dancebuddies Online taneční" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Natrénujte si pár kroků doma! Uvidíte, že na lekcích vám to půjde samo.

Tanec, který vznikl na našem území

Byla by ostuda, kdybyste neznaly kroky párového tance, který vznikl okolo roku 1830 u nás. Víte, o kterém tanci je řeč?

  • Jedná se o tanec rytmický a kolový – pár se otáčí kolem jedné osy.
  • Svůj název odvodil od slova "půlka" kvůli jeho polovičnímu rytmu.

Samozřejmě, že nechystáme žádný chyták. Mluvíme o hbité skočné polce. K jejímu vzniku se váže velká řada legend. Jisté ale je, že v orchestrální či klavírní podobě uslyšíte polku od známých autorů, jako byl Johann Strauss starší, Bedřich Smetana nebo Antonín Dvořák. A nejslavnější polka? Jistojistě Škoda lásky od Jaromíra Vejvody. Naučte se základní kroky polky online ještě dnes.

<iframe width="1512" height="558" src="https://www.youtube.com/embed/r_Ceds7iX5U" title="Základní taneční - Polka.mpg" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>Radost pohledět
 
<iframe width="1512" height="558" src="https://www.youtube.com/embed/9L3p26TsBiI" title="tanec Polka Našim Děvám" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Videa nikdy nebudou tím, co přinese reálný zážitek. V klidu domova se můžete připravit na to, co vás čeká na další lekci, a pak už si jen užívat výukový večer naplno!

Chystáte se na klasické taneční nebo na hodiny pro dospělé či seniory? Těšte se na rozhovor se známou taneční školou, který pro vás připravujeme. Dozvíte se zajímavé informace z pohledu organizátorů a tanečních mistrů.

Pořiďte si včas šaty, ve kterých budete na lekcích v pohodlí.