Black Friday – odkud se vzal „Černý pátek“, největší fenomén v nakupování?

 

Pojem Black Friday neboli černý pátek se u nás stal každoročním zvykem. Je to den plný slev a akčních nabídek. Letos připadá na pátek 23. listopadu. Black Friday máme spojený právě s nákupní horečkou, málokdo však tuší, jak vznikl. Historie Černého pátku je totiž mnohem pestřejší, než jste si mysleli.

Pohled do historie Černého pátku

Prvopočátky černého pátku se vztahují k hospodářské krizi v USA. Kořeny sahají až do roku 1869, kdy došlo k hlubokému propadu na americkém trhu se zlatem. Dva finanční spekulanti z Wall Street tehdy spolupracovali při nákupu národního zlata. Věřili, že jeho hodnota mnohonásobně vzroste a výsledkem budou ohromující zisky. V září roku 1869 byl však konec všem nadějím. Spiknutí, ke kterému došlo v rámci nákupu zlata, se zcela rozpadlo a došlo k hlubokému propadu na trhu s akciemi.

Black Friday jako„svátek nakupování“ však více souvisí s další krizí, která přišla v roce 1929 a opět silně zasáhla světovou ekonomiku. Po krachu na newyorské burze začali obchodníci organizovat den plný slev, aby alespoň něco vydělali. Odtud vznikl i název „černý“ protože události, které Black Friday předcházely, byly pro obchodníky doslova černou můrou.

90. letech byl v Americe zaveden Černý pátek jako svátek připomínající tyto události.

V Americe mají v tento den volno

Black Friday patrně nejvíce „frčí“ zejména v Americe, konkrétně v Kalifornii mají v tento den zaměstnanci volno, aby se mohli plně věnovat nakupování. V USA jsou slevové akce skutečně fenomenální. Lidé mohou nakupovat značkové věci za minimální ceny. Není divu, že se sem sjíždí v tomto období mnoho turistů, kteří podléhají nákupní horečce.

Letos se na den plný slev můžeme těšit 23. listopadu. Toto datum není náhodné. Černý pátek připadá vždy na první pátek po americkém Dni díkůvzdání.

Black Friday v České republice

Už několik let se Black Friday objevuje také v Česku. A týká se nejen internetových obchodů, ale také kamenných. I když nutno podotknout, že tak obrovských slev, jako v Americe, se u nás obvykle nedočkáme. Na druhou stranu se zde patrně nesetkáte s nákupní hysterií, kdy jsou lidé schopní hodiny a hodiny čekat na otevření obchodů, a následně vystát dlouhé fronty a o některé kousky se doslova poprat.

Největší slevy se vztahují na elektroniku a oblečení. Konec listopadu je navíc ideální načasování, které lze spojit s vánočními nákupy.

Black Friday dodržujeme i v našem obchodě Šaty na jedničku. Udělejte radost sobě nebo svým blízkým krásnými šaty nebo doplňky za super ceny. O slevových akcích vás budeme včas informovat. Sledujte naše stránky.

A jak jste na tom vy s nakupováním na Černý pátek? Využíváte těchto slev, nebo je vám to jedno? Podělte se s námi o své zkušenosti.