Jak vyprat společenské/svatební šaty

Přejete si uchovávat vaše nejdůležitější vzpomínky? Třeba si navždy uskladnit vaše jedinečné svatební šaty? Ty krásné bílé šaty, které musí i po bujarém veselí zářit tak, jako když poprvé přešly přes váš práh. To, že se šaty na akci zašpiní, je takřka jistota. Nevěsta, která nemá zašpiněný "alespoň" spodní lem, se patrně po celý den samou láskou jen vznášela. Ani skvrna od vína na plesových šatech není výjimkou. Bohužel ani ozdobou, kterou byste na příštím bále vydávala za originální barevnou aplikaci.

Důvod čištění nemusí být jen správné uchování šatů. Třeba je plánujete věnovat do rukou další šťastné osoby. Ať tak či onak, údržba si vás žádá. Následující rady platí i pro čištění šatů společenských.

Nevěsta
Zdroj.

NA NIC NEČEKAT

Čím dříve šaty vyčistíte, tím spíše se skvrny „nezažerou“ do tkaniny. Ještě čekáte? Po tomto článku budete mít jasno a pak hurá do akce.

PRÁT ČI NEPRAT, TO JE OČ TU BĚŽÍ

1.   PRANÍ ŠATŮ V RUCE    

Pokud chcete šaty vyčistit svépomocí, vsaďte na pravidlo: „Dvakrát měř, …“. Při praní šatů v ruce nejdříve vyzkoušejte svůj přípravek na kusu látky, který není na šatech hned viditelný. Nezapomeňte, že pomůže i obyčejná vlažná mýdlová voda. Praní šatů doma může dopadnout úspěšně i za použití rukou nebo jemného zubního kartáčku. TIP: Namočte špinavý spodní lem šatů na několik hodin do mýdlové vody. Budou se dít zázraky. (A důkladně vymáchejte.)

2.   PRANÍ ŠATŮ V PRAČCE

Jsou nečistoty na šatech tak zásadní, že jste se rozhodla pro jejich praní v pračce? Odvážné rozhodnutí, ovšem při správném postupu se zárukou úspěchu. Pojďte do toho.

POSTUP PŘI PRANÍ ŠATŮ

-        šaty perte naruby (můžete i v síťce na praní)

-        zvolte minimální otáčky, nejšetrnější program, max. 30 °C

-        neždímejte

-        gelový prací prášek je lepší než práškový (nezanechává skvrny)

-        někdy je nutné škrobení (zkuste škrob ve spreji)

-        šaty pouze pověste a nechte okapat

TIP: Nejdříve prozkoumejte štítek. Poví více než pouhý odhad. Suché nebo mokré čištění? Štítek ví. Neváhejte se případně informovat u prodejce.

 

 

3.   SPOLÉHÁME NA ČISTÍRNY

Na praní doma si netroufáte? Mají vaše šaty příliš mnoho ozdob, o které se bojíte? Odborníci vaše šaty provedou sérií procedur tak, že budete mít šaty jako ze škatulky, navíc měkčí a světlejší. Nové technologie a spokojenost zákazníka je jedna věc, avšak není čistírna jako čistírna. Své o tom ví naše zákaznice Markéta (31):

„Šla jsem do čistírny v domnění, že jde o nejbezpečnější způsob, jak to víno dostat dolů. A odnesla jsem si zničené šaty. Teď si je můžu vzít možná tak na maškarní, až půjdu za Mrtvou nevěstu.“

KDYŽ MI ŠATY ZNIČÍ, PŘECE JE ZAPLATÍ

Omyl. Čistírny mají ošetřeno, že za oděvy nenesou žádnou odpovědnost. Například v případě namočení si vyžádají váš souhlas. Možná ale máte svého ověřeného profesionála, kterému své krajkoví bez obav svěříte. Možná to prostě risknete u někoho nového.

Rozhodnutí je nyní na vás. Tak kdo s koho? Budou to vaše ruce, pračka nebo profík?

TIP na závěr: Jak odstranit červené víno ze svatebních šatů?

-        skvrnu vysušte ubrouskem či kapesníkem

-        skvrnu nedrhněte, polijte ji troškou čisté vody a znovu sušte

-        sušte tak dlouho, dokud nedojde k blednutí skvrny

-        nakonec použijte bílou křídu, jedlou sodu nebo dětský pudr a oprašte

 

Přejeme vám, aby vaše šaty zářily čistotou tak dlouho, jak to jen půjde.

Byl pro vás tento článek užitečný? Podívejte se na další. V blogu čekají jen samé články na jedničku!:-)