Nejoblíbenější i nejvtipnější novoroční předsevzetí (a jak to konečně dokázat?)


Jak vypadala novoroční předsevzetí v dávné minulosti? Co lidé nejvíce chtějí dokázat dnes a jaká vtipná novoroční předsevzetí nás opravdu pobavila? No a pak vážně — jak se k tomu postavit, aby to tentokrát vyšlo?

Začtěte se s námi, zasmějte se a snad i trochu inspirujte.

Od kdy si lidé dávají novoroční předsevzetí?

Už od doby bronzové. Předsevzetí podle různých historických zdrojů začala již v době, kdy se Nový rok slavil 1. března (tedy ještě před rokem 700 před naším letopočtem).

Novoroční oslavy se nejvíce rozmohly ve středověku. Jsou spojeny s uctíváním římského boha Januse, po něm se leden dodnes anglicky nazývá January. Byl představitelem budoucnosti i minulosti, začátků i konců, ale i krásných hodnot jako je rodina, přátelství a blaho celé společnosti.

Lidé tehdy žili primitivněji, ale zjevně byli méně orientováni na sebe. Podívejme se pravdě do očí. Naše společnost si nejčastěji dává cíle jako "zhubnout, ušetřit peníze, cvičit". Tehdy by to bylo spíš "být lepší člověk, víc pomáhat druhým, ctít boha."

(Vystopovali jsme pro vás tématický zajímavý článek s úryvky deníku italského obchodníka Gregoria Datiho z 15. století. Bohužel jen pro anglicky zdatné.)

Co říkají statistiky o našich novoročních předsevzetích?

Upřímně? Každá něco jiného.

Prošli jsme pro vás hromadu statistik a usoudili, že nemá smysl zabývat se procenty. Kolik lidí, tolik názorů. Průzkumy se liší nejen každý rok, ale i u každé společnosti.

Ale povíme vám, co je podle našeho průzkumu průzkumů dlouhodobě na špici novoročních předsevzetí. Pořadí je čistě náhodné. Až na hubnutí.

  1. Zhubnout
  2. Cvičit
  3. Jíst zdravěji
  4. Přestat se zlozvykem (nejčastěji kouření a alkohol)
  5. Ušetřit/vydělat víc peněz
  6. Naučit se cizí jazyk
  7. Víc číst
  8. Najít lásku
  9. Změna šatníku/vizáže
  10. Napravit vztahy
  11. Trávit víc času s rodinou
  12. Najít si nové přátele
  13. Zbavit se dluhů
  14. Cestovat

Nejvíc lidí si přeje krásné a zdravé tělo. Asi na tom něco bude. Zřejmě na tom závisí, jak se cítíme po všech ostatních stránkách...

Nejvtipnější novoroční předsevzetí

Smích je skvělý, tak se pojďme trochu pobavit. Je libo některé z našich vtipných předsevzetí?

  • Přestanu svým dětem krást sladkosti. Minimálně se vždy přiznám (rodiče ví, že nejde o vtip).
  • Už nikdy víc nebudu pít. Už nikdy víc. Ani míň. Tohle je tak akorát.
  • Nebudu kupovat blbosti. Křeček nepotřebuje svetr a já nepotřebuju otvírač na krabicové mléko. Ani pokud je právě ve slevě!
  • Přestanu čůrat do dřezu. Nebo z něj alespoň předtím vyndám nádobí.
  • Udělám něco proto, aby byl můj život krásnější. Vynálezy jako je zmrzlina, nové šaty či čokoláda tu nejsou jen pro srandu králíkům.
  • Než se usadím na trůn, vždy zkontroluji, že mám po královské pravici toaletní papír.
  • Projdu své oblečení. A vyřazenou hromádku nakonec opravdu odnesu pryč z bytu, nepřidělím jí jen speciální poličku ve skříni.
  • Budu optimistický. Svůj pohár uvidím vždy poloplný. Výběr alkoholu nechám na momentální náladě.
  • Budu čistotnější. Až si příště koupím salát, rovnou ho vyhodím do koše. Nebudu čekat, až mi shnije v ledničce.
  • Budu víc číst. Jídelní lístky a etikety od vína se nepočítají.
  • Budu si hlídat hladinu cukru v krvi. A naučím se s ní žít.
  • Koupím si o dvě čísla menší sexy šaty. V průběhu roku se do nich nacpu i bez toho, aby se roztrhly, nebo aby mě členové rodiny museli vyprošťovat. Nedejbože hasiči.
  • Loňské předsevzetí "přestat kouřit" byl tak skvělý nápad, že si ho letos napíšu na seznam zase.

  • Až se 1.1. probudím s kocovinou a naprostou neochotou, budu mít na paměti, že novoroční předsevzetí mohu vychytrale posunout na 14. ledna - slavím přece nový rok podle ortodoxní církve. Pak to jistí ještě čínský a tibetský nový rok. S trochou snahy zjistím ještě pár dalších záchytných bodů, ale od dubna už mi nic nepomůže.

Jak dodržet novoroční předsevzetí?

Nepříjemným faktem je, že pouze malé procento lidí u předsevzetí vydrží. Ale i vy můžete být součástí oné exklusivní skupinky úspěšných. Jen musíte vědět, jak na to.

Buďte rozumní (a konkrétní)

Podle nás je právě tohle ta absolutně nejdůležitější zásada. Když si dáte za úkol "každý den hodinu cvičit", tak prakticky nemáte šanci, ať jste odhodlaní sebevíc. Jakmile to jednou porušíte (a takovéhle předsevzetí rozhodně porušíte), v tu chvíli vaše morálka klesá a stoupá šance, že se to stane znovu a znovu a znovu, až předsevzetí skončí zapomenuto. Mimochodem, přesně tak končí téměř všechna neurčitá předsevzetí typu "zhubnu".

Trik je v tom, dát si cíl, který zvládnete. Ideálně malý cíl. A být konkrétní. Co třeba cvičit minimálně jednou týdně půl hodiny? (Přečíst jednu knihu za měsíc? Jednou za měsíc si pořídit nové hezké šaty? Když mám chuť na cigaretu, počkat pět minut, než si ji skutečně zapálím?...)

Možná si říkáte, že to nemá takhle velký smysl. A máte pravdu, není to velká životní změna (ačkoliv, když to zvládnete dodržet celý rok?). Ale vlastně jde o hodně. Zvyknete si totiž na novou aktivitu, dodržení svých plánů a na pocit úspěchu - já to opravdu dělám. Mám na to. Dokážu se změnit. Je to zatraceně dobrý pocit, který vás povede k úspěšnému splnění vyšších cílů, které si stanovíte, až se na ně budete cítit. Tenhle malý cíl je tedy ohromný a zásadní, přesně u něj vám doporučujeme začít.

Pamatujte – vždy si můžete zacvičit víc, než kolik jste si předsevzali. To není problém. Porušení předsevzetí je však často začátkem konce.

Co vlastně chcete?

Až se vám nebude chtít, vzpomeňte si, PROČ byste měli. A co získáte. A také na to, že pokaždé se zvyk stává silnější a držet se ho je snazší.

Často se soustředíme na prostředníka, nikoliv na výsledek. Vy nechcete přece cvičit (nejspíš). Chcete krásné, zdravé a silné tělo, ve kterém se budete cítit skvěle.

Ujasněte si to. Vybavte si do detailu to, po čem toužíte. Jsou to ty nádherné úzké šaty, které vám budou ohromně slušet? Je to báječný pocit před zrcadlem a nekonečné sebevědomí ve společnosti? Pocit úspěchu a radosti?

Představte si to. Mějte to na mysli. Napište si to, čtěte si to, vystavte si to na ledničku či na plochu počítače. O to vám jde. A můžete to mít. Myslete na to, až se vám nebude chtít dělat to, co je potřeba.

Tyto šaty na sobě můžete mít i vy a být stejně božská. Nebude to hned a nebude to snadné, ale rozhodně je to možné. Začněte s malými cíli a mějte na paměti, proč to děláte. A dokážete to.

Zakousněte se!

Nedejte se. Chtějte to. A uvědomte si, že musíte něco zaplatit.

Řekněme, že chcete nádherné tělo, sebevědomí, zdraví a vitalitu. Je zvednout se jednou týdně a jít cvičit příliš vysoká cena za to všechno? Sotva. Myslete na to, až se vám nebude chtít. Chvíli potrvá, než uvidíte výsledky své snahy... ale jistě víte, jak rychle ty roky běží. Ani se nenadějete, uteče další rok a vy budete tentokrát někde úplně jinde. Budete se na sebe dívat s hrdostí a vědět, že tenhle rok měl smysl.

Nenechte se zlomit. Dejte si připomínky, zápisy do kalendářů a chtějte to tolik, že pro to zkrátka něco uděláte.

A když jednou za čas klopýtnete, nic si z toho nedělejte a hlavně utíkejte dál.

Nebojte se být i trochu "šílená". Pořiďte si třeba své vysněné šaty a slibte si, že to dokážete. A pak to dokažte.

A nezapomeňte!

Že máte nás jako pomoc pro všechna předsevzetí spojená se šatníkem. (Ale náš rostoucí blog vám mile rád pomůže i s tím čtením).

Cítit se skvěle je jedna z nejdůležitějších věcí – a právě tenhle vytoužený pocit nás žene do všech předsevzetí. Radost si však můžete udělat i kdykoliv jindy a pořídit si třeba nějaké hezké šaty. Nějaké přímo na Jedničku.

Předsevzetí být více elegantní a dbát o sebe?

Vdechnout svému šatníku nový život? Rádi pomůžeme.

Krásný nový rok a hodně štěstí s novoročním předsevzetím i se vším ostatním přejí vaše Šaty na Jedničku.