Jak si zabalit na dovolenou stylově a hladce

Milovníci letních dovolených se konečně dočkali. Pokud se i vy pomalu chystáte k moři a přemýšlíte, co zabalit (aby toho nebylo moc ani málo, známe to všechny), máme pro vás pár tipů. Na dovolenou je třeba sbalit vše důležité, ale samozřejmě i to, co během roku neunosíte. A hlavně si nelámejte hlavu s tím, že něco zapomenete.

Photo of Woman in White Sleeveless Dress Raising Hands

Klíčem k úspěchu je variabilní a multifunkční garderoba

Pokud se chystáte k moři, výhodou je, že nemusíte balit zimní bundy a teplé oblečení. To vám v kufru ušetří spoustu místa. Blýskněte se v krásných outfitech, které budete pravidelně střídat. Zkuste si připravit oblečení tak, aby se vzájemně dalo kombinovat. Velmi oblíbené jsou multifunkční sukně, které lze nosit nejen jako sukni, ale i šaty. Nezapomeňte na různé doplňky, které váš outfit spolehlivě oživí.

Person Laying On Sand

Na dovolené se zcela jistě neobejdete bez šatů. Chcete-li, aby vám zabraly co nejméně místa, zvolte lehoučký materiál. Lehké letní šaty téměř nic neváží a vy si tak nemusíte dělat výčitky, když si jich vezmete více, než jste měla původně v plánu. 

Květinové šaty k létu patří

Lehké a vzdušné materiály jsou k nezaplacení

V létě se můžete odvázat

Tyhle šatičky vám moc místa v kufru nezaberou

Přírodní materiály, ve kterých bude pokožka dýchat

Důležitým kritériem při výběru oblečení a doplňků na dovolenou jsou příjemné materiály, které budou dostatečně prodyšné. Nebojte se vsadit na barvy, které k létu zkrátka patří. Nezapomeňte přibalit také lehké propínací šaty, které můžete jednoduše vrstvit s šortkami či kalhotami. A jeden propínací svetřík na večer zcela jistě také užijete (a když ne na dovolené, tak po návratu z letiště zcela určitě). Dalším skvělým módním kouskem, který oceníte nejen na dovolené, je tunika. Supluje šaty, můžete ji obléknout k plavkám i legínám nebo kraťasům.

Boty alespoň troje

Více místa zaberou boty. Ovšem i v tomto případě můžete vsadit na minimalismus. Pohodlnou pevnou obuv si nechte na cestu a s sebou přibalte pantofle a otevřené sandálky, případně balerínky, které se hodí jak ke kraťasům, tak k elegantním šatům.

Boty na dovču by měly být pohodlné a prodyšné

Doplňky, které chrání i sluší

Na dovolené u moře se neobejdete bez slunečních brýlí (raději sbalte rovnou dvoje) a klobouku nebo kšiltovky na hlavu (elegantní slaměný klobouk vám udělá skvělou službu i parádu a perfektně se hodí k letním šatům).

Rear View of Woman Sitting on a rock

Pozor na bílé spodní prádlo, které může být pod lehce průhlednými letními materiály vidět. Ideální barvou je tělová, která je maximálně diskrétní. Patrně jedním z nejdůležitějších kousků, které na dovolenou sbalit, jsou plavky. Alespoň dvoje, ale unosíte i troje. Pamatujte, že v plavkách strávíte většinu dne. K nim můžete jednoduše obléknout pareo nebo lehoučké šaty či tuniku a vyrazit na odpolední kávu do tamní kavárny.

Kosmetika a léky

Dalším oříškem může být kosmetika a léky. Většina z nás má tendenci balit víc věcí, než je ve skutečnosti potřeba. Kosmetiku dnes můžete zakoupit v miniaturách, které jsou na cesty velmi praktické. Léky zabalte jen takové, které skutečně potřebujete (možnost navštívit lékárnu máte prakticky v každé zemi, pokud se nechystáte na samotu do přírody).

V neposlední řadě nezapomeňte na krémy s UV faktorem a krémy po opalování. V tomto případě se neomezujte na miniatury, protože chránit tělo před slunečními paprsky je velmi důležité.

Jak to všechno sbalit efektivně?

Když už máte vše připravené, je načase to sbalit do kufříku. Vyzkoušejte pár jednoduchých triků, kterými ušetříte čas i místo.

  • Nejtěžší a největší věci si jednoduše oblékněte na sebe.
  • Oblečení neskládejte, ale rolujte, tím ušetříte více místa.
  • Pokud si balíte sportovní obuv, můžete do nich naskládat třeba ponožky nebo spodní prádlo. Každý úložný prostor se počítá.
  • Na kosmetiku a léky využijte uzavíratelné sáčky nebo látkové boxíky. Pomohou vám tyto drobnosti lépe zorganizovat.
  • Boty k sobě poskládejte tak, aby šla pata ke špičce.

A nakonec ještě přidejte dobrou knížku, kterou si budete mít možnost konečně v klidu přečíst a vychutnat.

Kam se letos chystáte na dovolenou? Prozkoumejte naše stránky a vyberte si to, co na dovolené jako když najdete.