Matky, mámy, maminky i dcery. Užijte si krásný den

Víte, že den, jemuž náleží oslavování ženy – matky, přinesla do českého prostředí Alice Masaryková už v roce 1923? Až komunisté vytlačili tento svátek, který svými kořeny sahá až do starověku, svátkem MDŽ. Pro mnohé však zůstává druhá květnová neděle tím nejdůležitějším dnem. Mateřství, ženskost, květiny, mezinárodní opěvování jemnosti. Nepřijímejte jen květiny a bonbony. Oslavujte!

Oslavte svou krásu, něhu, dar plodnosti i ženskou harmonii

Zkuste to letos ještě trochu jinak. Čeká vás kytička od vaší ratolesti? Připravila jste bonboniéru pro svou maminku? Zkuste vše okořenit vědomím, že milujete sebe jako ženskou bytost. Uvědomte si vše, co je ve vás. Poděkujte za přání, která jste si v životě splnila, i za ta, co nevyšla a třeba přinesla zcela jiné tužby. Nemusíte se nutit k tomu, abyste byla zrovna tou nejšťastnější osobou na světě. Stačí malý vděk za dar plodnosti, jaro, vůně, lidi a věci, které máte ráda. Nezapomeňte, že úsměv z vás udělá tu nejlepší dceru i maminku.

A Woman With a Child

Jak být šťastná a krásná

Štěstí a krása ve vás už jsou. Odjakživa. Stačí jen lehké zvuky oblíbené hudby. Nebo to květiny? Barvy? Milujete tvoření? Umíte být dobrou kamarádkou? Staráte se s láskou o svého partnera? Můžete ještě více a nenuceně zářit. Na den matek můžete získat zvláštní uvědomění, které jste doposud nezažila. Anebo si jen potvrdíte, co už dávno víte. Že jste úžasná.

Pregnant Woman Wearing White Sweater and Multicolored Floral Skirt Standing on Balcony
Proměna mladé dívky v maminku

A čím?

Tím, že jste na světě zrovna vy.

No řekněte. Znáte snad někoho stejného? :-)

Grandmother and Grandfather Holding Child on Their Lap
Maminka a tatínek několika generací

Provoňte svůj domov šeříkem

Selective Focus Photo of White and Purple Flowers
Čistá krása je nyní na každém rohu

Udělejte sobě nebo své mamince radost!

Na tento den nemusíte nutně pořizovat drahé kabelky a boty. Postačí drobnost jako květina nebo bonboniera. Nám to ale přesto nedá a vydali jsme se o stopách šatů, které se k maminkám přímo hodí.

Šaty pro maminky jako stvořené

Maminky jsou nádherné bytosti.

Máme o tom řadu důkazů.

Některé zrají jako víno.

Další mají skvělý smysl pro humor.

Jiné jsou svěží a spanilé.

 

Jistá je však jedna věc.

Každý člověk má jenom jednu.

 

Tak ji o tom řekněte:-)

Pokud jste maminka, budete maminkou, přejete si být maminkou anebo maminkám zkrátka jen fandíte, přejeme vám úžasné dny, nejen ten květnový nedělní.

 

Víte, že den otců spadá na třetí červnovou neděli? Tak nezapomeňte:-)

A na závěr...

Trocha historie Dne matek

  • Nejprve tu byla římská oslava mateřství, tzv. Matronalie. První březnový den se zasvětil bohyni Juno, ochránkyni nastávajících rodiček a vdaných žen.
  • Od 16. století se rozšířil křesťanský svátek Mothering Sunday (čtvrtá neděle od začátku půstu). Sloužící navštěvovali o den volna kostel, kde byly jejich rodiny a matky. Mladí po cestě natrhali čerstvé květiny.
  • Za zakladatelku svátku matek svět považuje Annu Marii Jarvisovou. Ta toužila po oslavě matek díky své vlastní mamince, která se obětovala při sanitární a zdravotní pomoci. Po letitém snažení se v roce 1910 guvernér Západní Virginie zasloužil o veřejné oznámení svátku.
  • President Wilson pak druhou květnovou neděli zapečetil Dnem matek v roce 1914.
  • Tento den oslavuje maminky nejen u nás, ale také v Americe, Rakousku a Německu. Velká Británie a Irsko slaví mateřství o čtvrtou neděli půstu. V Rusku zase poslední neděli v listopadu. V jiných zemích může mít svátek pevné datum. Například Polsko oslavuje 26. května.

Líbil se vám dnešní článek? Mrkněte na další. Třeba: