Den české státnosti 28. 9. - uctěme společně historii i módu

 

Den 28. září patří naší zemi a památce patrona Čech a Moravy, svatého Václava. A jelikož letos brzy oslavíme i sto let od vzniku Československa, bereme tenhle svátek ještě o něco vážněji. A co to znamená? Tedy kromě toho, že bychom se ideálně měli na chvíli zastavit a ocenit tu naši malou, krásnou a svobodnou zemi?

Že tu máme příležitost jako stvořenou pro působivou módu v duchu trikolóry.

Ale nejprve uctěme historii naší země tím, že malinko nahlédneme na módu dávných časů.

Co se nosilo za dob svatého Václava

Když se budeme chtít vrátit takhle daleko, tedy až do raného středověku, pro naše moderní estetické cítění to bude vskutku šok.

Tehdy nešlo o to, aby bylo oblečení krásné, hledělo se na praktickou stránku věci. Z vlny či lnu se složitým a dlouhým procesem vyráběly neforemné... no, se vší úctou k našim předkům řekněme, že kusy pytlů, které získávaly na postavě alespoň nějaký tvar leda při použití pásku neboli provázku. Ani bohatí na tom nebyli o mnoho lépe, sice se snažili, ale tehdy zkrátka ještě neexistovalo mnoho možností, jak s odíváním kreativně pracovat.

Teprve od 13. století se dostáváme k módě

Až dlouho po smrti svatého Václava přišly doby plnohodnotné módy. Možnosti se posouvaly, látky byly přístupnější, dováželo se hedvábí, kožešiny, začaly se objevovat i pestré barvy, šití na míru, honosné šaty a rafinované doplňky.

Oblékání je formou osobního vyjádření a tak se z módy stala velmi důležitá součást lidských životů i demonstrace sociálního postavení. Je fascinující, jak moc se proměňovala především v posledních 100 letech. Ještě na začátku 20. století zde byla éra deštníčků, dlouhých vrstvených a velmi nepraktických krajkových šatů a elegantních rukaviček.

Se založením Československa přišla i značná změna v módě, odrážela se v ní začínající emancipace žen. Do dámských skříní si nově nacházely cestu i do té doby čistě pánské kusy oděvů, mizí důraz na ženskost. S podzimem odvážné dámy klidně vytáhly i pánská saka a kalhoty.

Postupně přišly první podprsenky, sukně se zkrátily, následně zase prodloužily a zase zkrátily. Prvorepublikovou eleganci postupně nahradila originální osobitost a módní trendy se měnily jako na horské dráze. Objevily se silonové punčochy, špičaté lodičky, éra hippies plná čelenek a květinových vzorů. Vysoké podrážky, zvony, džíny, bokovky, kostýmky, blůzy, minisukně...


Líbila by se vám taková móda i dnes?

 

Nemáme dostatek prostoru zmínit vše podstatné a zajímavé, my si však ze studia historie módy odnášíme tento hlavní dojem - minulé časy byly někdy náročné a někdy skvělé. Avšak moderní svět, kde máme všechny dostupné možnosti vzdálené jen několik kliknutí myši a výběr je zcela na nás, však jednoznačně milujeme a preferujeme!

Naše doporučení pro hvězdy trikolóry

Tak si ty naše možnosti naplno užijme. Podle nás je den české státnosti, tedy 28. 9., fantastickou příležitostí předvést se v našich státních barvách - v modré, červené a bílé. Protože co si budeme povídat, naše národní barvy vybíral někdo s estetickým citem. Perfektně se k sobě hodí a pokud je zkombinujete s krásným outfitem, půjde o velmi působivý model. Který u příležitosti státního svátku získává skutečně výjimečný podtext. A nezapomeňme, že nás za chvíli čeká ještě to slavné výročí.

Vybrali jsme pro vás několik tipů, se kterými můžete letos zazářit i vy:


Tyhle fantastické šaty budete milovat, ať už bude datum jakékoliv. A modelka nám nabízí zajímavý nápad - jak by asi vypadala s bílou a červenou stužkou na zápěstí?


Tyto šaty jsou velmi šik a svěží. Dovedete si je představit například s bílou kabelkou a modrými botkami?


A co se na den státnosti proměnit v bílou elegantní krásku v krajkách?

 

Neváhejte se u nás porozhlédnout i po jiných modelech, čeká vás řada překrásných šatů, které z vás udělají hvězdu dne české státnosti - i všech ostatních obyčejných dní.

Tak si udělejte radost ještě dnes a přejeme krásný svátek.