Dlouhé šaty - jak dlouhé jsou dlouhé?

Ke kotníčkům, k patám nebo do půli lýtek? Jak kdy. Jednou potřebujete opravdu dlouhé šaty, jindy se zase vůbec nehodí. 

Podívejme se spolu na různé příležitosti a vhodnou délku šatů. A také toho využijme a prohlédněme si ty nejkrásnější zástupce dlouhých šatů.

Mimochodem, večerní šaty musíte umět nosit. A nemluvíme jen o ucouraných koncích šatů od bláta. Je dobré připomenout si pár zásad a tipů, takže v závěru si povězme i něco o tom, jak v dlouhých šatech vypadat božsky.

Společenské dlouhé šaty

Pokud se chystáte na běžnou společenskou událost, s délkou šatů se nemusíte tolik trápit. Obecně platí, že čím méně formální událost, tím kratší šaty si můžete dovolit. U méně honosných akcí neurazí ani trocha svůdnosti v podobě vysokých rozparků, odhalených ramen či hlubokých výstřihů.

Někdy je však třeba dávat pozor.

Black Tie dress code

Pokud se chystáte na akci s předepsaným "black tie" dress codem, očekává se od vás velmi slavnostní oblečení. Tedy velká večerní s opravdu dlouhou sukní, minimálně ke kotníkům. Krátké šaty, výstřihy ani rozparky se nehodí.

Potřebujete něco takového:

Světle modré dlouhé šaty mořská panna s krajkou

NÁMOŘNICKY MODRÉ ŠATY S HLUBOKÝM V VÝSTŘIHEM A RUKÁVKY

White Tie dress code 

White Tie code je ještě formálnější. Měla byste zvolit velmi formální šaty sahající až úplně na zem. Víc než kdy jindy zde platí, že v jednoduchosti je síla.

Pro inspiraci:

TMAVOFIALOVÉ VEČERNÍ ŠATY S KRAJKOVÝM ŽIVŮTKEM

ŠEDÉ KRAJKOVÉ ŠATY S TŘÍČTVRTEČNÍM RUKÁVEM

Večerní šaty na ples či do divadla (méně formální příležitosti)

Pokud se žádným dress code nemusíte trápit, můžete si společenské dlouhé šaty vybrat třeba i s jistou dávkou kreativity. Odvážné dámy mohou dodat i trochu svůdnosti.

Ale pozor, posoudit vhodnou délku šatů a výšku rozparku je jen na vás. Nezapomeňte, pohoršené pohledy postarších dam jsou vždy připravené.


BÍLÉ ZAVINOVACÍ ŠATY S FLITRY V BARVĚ ROSE GOLD

TMAVĚ FIALOVÉ ASYMETRICKÉ ŠATY

 

Lákají vás extrémně dlouhé šaty?

Něco jako ze snu o krásných princeznách? Chápeme vás. Nicméně počítejte s tím, že to bude méně nepohodlné a že budete muset být na šaty neustále opatrná. V případě velmi dlouhých šatů zapomeňte na tanec. Mimo lesklé a čisté podlahy se vydávejte jen v případě ohrožení života.

ČERVENÉ VEČERNÍ ŠATY SE ZDOBENÝM ŽIVŮTKEM

Ale pozor, pokud nebudete zrovna nevěstou, není mnoho míst, kde takovouto róbou nevyvoláte všeobecný poprask (a nejspíš i závist).

Letní dlouhé šaty

Nejen společenské dlouhé šaty jsou nádherným zpestřením života ženy. V létě si zase můžeme vychutnávat krásu méně formálních modelů.

V létě nás navíc čeká módní událost číslo jedna:

 

Dlouhé šaty na svatbu

U svatby je dobré mít na mysli vhodnost šatů i jejich pohodlí. Čeká vás dlouhý den. I večer. Nechcete se cítit nepohodlně a ani nepatřičně.

Obecně jsou vhodnější kratší šaty, nicméně i dlouhé šaty si na svatbu vzít můžete. Ale neměly by být příliš honosné, extravagantní ani svůdné. Mezi nevhodné barvy patří černá a bílá. 

Co třeba něco takového?

BLANKYTNĚ MODRÉ BOHO ŠATY SE SPADLÝMI RAMENY

ČERVENÉ KOKTEJLKY A STŘIHU

Dlouhé šaty pro družičku

Šaty pro družičku, to už je něco jiného. Družičky mohou (a měly by) vypadat o něco formálněji. Ale ze solidarity by neměly zastínit nevěstu.

ELEGANTNĚ ZASNĚNÉ STARORŮŽOVÉ ŠATY S PLISOVANÝM ŽIVŮTKEM

SVĚTLEHNĚDÉ DRUŽIČKOVSKÉ ŠATY MINIMALISTICKÉHO STYLU

Dlouhé šaty pro volný čas

A něco pro ty krásné dny, kdy se můžeme toulat po plážích, parcích a nechat kolem sebe povlávat dlouhou, vzdušnou sukni. Jako ve filmu. Jako ve snu.

MODROFIALOVÉ KVĚTOVANÉ ŠATY NA JEDNO RAMENO

MÁTOVÉ LETNÍ KVĚTOVANÉ ŠATY S VYSOKÝM ROZPARKEM

SVĚTLE MODRÉ ELEGANTNÍ ŠATY S PŘELOŽENÝM ŽIVŮTKEM

Dlouhé šaty pro plnoštíhlé

Dlouhé šaty ohromně sluší i plnoštíhlým dámám. Dovedou některé partie učinit nenápadnějšími a podtrhnout jiné. Vše spočívá v umění výběru správných šatů, vzorů i střihů.

RONZOVÉ ŠATY S HOLÝMI RAMENY A HIGH-LOW SUKNÍ

ZAVINOVACÍ PLÍSOVANÉ MAXIŠATY

OLIVOVÉ BARDOT ŠATY

Nedávno jsme o tom psali, neváhejte se začíst do článku o plus size šatech pro plnoštíhlé.

Jak nosit dlouhé šaty?

Jsou velmi ženské, často elegantní. Dělají z vás dámu či princeznu. A tak je také musíte umět nosit. Když budete shrbená a nejistá, celý impozantní dojem zmizí. Potřebujete kráčet s elegancí, sebejistotou, vzpřímeně. Choďte klidně, nespěchejte, užijte si to. Buďte úžasná.

Že se to lehce řekne? To, jestli se budete cítit sebevědomě a skvěle, záleží i na výběru šatů. Když se strachujete, že máte příliš velké bříško, těžko budete vypadat uvolněně. Takže si vyberte šaty, které pomohou a problémové partie zamaskují. Napsali jsem pro vás článek, jak na to.

Pokud jsou vaše šaty opravdu dlouhé, máme pro vás ještě jedno důležité slovo – podpatky. Bez nich to nebude fungovat (a pravdou je, že podpatky šatům sluší vždy). Nepatří na seznam vašich oblíbených věcí? To lze celkem snadno změnit, i chůze na podpatcích je jen o technice a správných botkách. Přečtěte si náš článek zaměřený na podpatky.

Vyberte si u nás ty nejnádhernější dlouhé šaty a užijte si v nich každý krok i okamžik.