Jak se obléct na svatbu v roli hosta dle společenské etikety?

Letošní svatební sezóna se rychle blíží. Pokud už máte doma pozvání na jednu či více takových událostí a přemýšlíte, jak se obléknout, jistě oceníte pár tipů, co na sebe. Přestože je svatba mnohdy uvolněnější než ples, je třeba držet se alespoň základních zásad svatební etikety.

Bílou barvu raději ne

Jedno důležité pravidlo, kterého by se měly ženy na svatbě držet, je žádná bílá barva. Bílé jsou šaty nevěsty a nikdo by ji neměl zastínit. Proto se doporučuje klást důraz nejen na to, aby barva nebyla stejná, ale obecně je lepší dát přednost jednodušším šatům (žádná načančaná róba).

Bílé koktejlky s volánovými rukávy

Bílé koktejlky jsou krásné, ale na svatbu ne příliš vhodné.

Rozhodující je materiál a počasí

Výběr oblečení je do velké míry ovlivněn počasím. A bohužel to, zda budou tropy, nebo celý den proprší, nikdo předem neví. Hodně napoví datum a místo, kde se bude svatba konat. A podle toho můžete dále vybírat oblečení.

V případě, že se svatba koná mimo letní měsíce, raději počítejte s chladnější variantou a zvolte vrstvení. Muže zahřeje sako a ženy využijí společenský kabátek nebo alespoň pelerínu. Co se materiálu týče, v létě skvěle poslouží prodyšná bavlna, satén, len či hedvábí. V zimě a v chladnějším počasí můžete vsadit na teplejší materiál a samozřejmě i na dlouhé nebo ¾ rukávy.

Krátký moderní kardigan

V chladnějším počasí oceníte svetříky, cardigany či různé kabátky.

Na svatbu vždy slavnostně

Někteří hosté mají tendenci obléknout se na svatbu svých příbuzných nebo přátel méně formálně v případě, že se svatba odehrává venku, například na statku nebo v zahradě. Obecně však platí, že dress code by se měl ctít, ať už se svatba koná kdekoliv. Je jedno, zda je to zámek, kostel, úřad nebo statek. Svatba je společenská událost, která vyžaduje také společenské oblečení. Volnočasové outfity si schovejte na večerní party.

Květinové šatyKvětinové vzory jsou na svatbě povoleny.

 ČERNÉ ROZEVLÁTÉ MAXIŠATY S KVĚTINOVÝM POTISKEMDrobnější květinové vzory vypadají skvěle

Barvy a potisky ano, ale decentně

Svatebčané se mohou „rozšoupnout“ co se barev i střihu týče, není třeba se příliš omezovat. Vyjma bílé a černé barvy můžete vsadit na cokoliv, vždy ale platí, že jednotlivé kousky by se měly doplňovat. A pokud jde žena na svatbu s doprovodem, měli by partneři ladit. Nejčastěji se svatby konají v létě, takže se můžete klidně inspirovat barevnými šaty. Velmi pěkně vypadají větší květinové vzory. Důležité však je, aby šaty působily společensky, nikoliv volnočasově.

Svatebčané s balónky

Zdroj https://www.pexels.com/.

Mladé dívky mohou volit výraznější barvy i střihy, zralé ženy dávají přednost jednoduchosti. Na svatbě nejvíce zazáříte v šatech, případně v halence a sukni. Pokud jste „kalhotová“, můžete zkusit i elegantní overal, nebo společenské kalhoty a halenku. Naopak se vyhýbejte výstřednosti, žádné hluboké výstřihy, vysoké rozparky a vykukující spodní prádlo. Vhodná není ani sytě červená, která působí příliš provokativně.

Jaké oblečení na svatbu:

  • Koktejlky
  • Dlouhé vzdušné šaty nebo krátké šaty ke kolenům (dlouhý, ¾ nebo krátký rukáv, případně široká ramínka)
  • Kostýmek (může být i kalhotový)
  • Elegantní overal

NÁMOŘNICKY MODRÉ KOKTEJLKY S AMERICKÝMI PRŮRAMKY

Jednoduché koktejlky v módní barvě jsou skvělou volbou.

Jak je to se silonkami?

Možná si říkáte, že v létě se bez silonek obejdete. Zde ale často dochází k velkému omylu. Svatba je natolik společenská událost, že silonové punčochy jsou nutností. Existuje však jedna výjimka a tou jsou páskové boty s otevřenou špičkou. V takovém případě jsou silonky omluvitelné. Ovšem nezapomínejte v tomto případě na dokonalou pedikúru.

Výběr obuvi je poněkud volnější, než když se chystáte na příklad na ples. Můžete nazout lodičky, střevíčky, ale i baleríny.

BÉŽOVÉ DRUŽIČKOVSKÉ ŠATY MINIMALISTICKÉHO STYLUVelmi oblíbené jsou svatby v Boho stylu, kdy můžete být klidně naboso.

Záleží na formálnosti svatby

Výše uvedená pravidla jsou obecná. Ovšem v posledních letech si stále více lidí oblíbilo neformálnější svatební obřady v takzvaném boho stylu. V takovém případě se mohou i svatebčané trochu uvolnit. Často se můžeme setkat se svatbami, kde jsou hosté oblečení do kraťasů a naboso, ženy mají jen lehoučké šatičky. Pokud víte, že se bude svatba konat v podobném stylu, přizpůsobte tomu i oděv. Jestliže se však chystáte na klasický obřad, raději dodržujte základy etikety.

Chystáte se letos na svatbu a už víte, v čem půjdete?

Zajímá vás svatební tématika? Mrkněte na další články, které se svatbám věnují.