Jak si užít Velikonoce a vykouzlit pohodovou atmosféru?

Letos se můžeme na Velikonoce těšit až na konci dubna. Tento pohyblivý svátek slavíme každý rok jinak. Velikonoce připadají na neděli, která následuje po první jarním úplňku. A aby to nebylo tak jednoduché, pokud první jarní úplněk vyjde přímo na neděli, slaví se Velikonoce až o týden později. V roce 2019 budeme mít Velikonoční pondělí 22. dubna. Jaké jsou letošní trendy, jak se na nejoblíbenější svátky jara připravit a jaké jsou zvyky?

Komerční svátek s řadou tradic i pevnými kořeny

Velikonoce se jako téměř všechny ostatní svátky stávají čím dál více komerčními. Je to škoda, protože v tomto jarním svátku se snoubí řada tradic i možností, jak si je skutečně užít a připomenout si zvyky našich předků. Je to ideální příležitost, jak si jarně vyzdobit interiér a také vyrazit s rodinou či přáteli na dovolenou a užít si prvních jarních dnů. Co se trendů týče, v posledních letech dává většina lidí přednost přírodním materiálům. Svůj domov si zdobí živými květinami (fialky či tulipány, to jsou dokonalí poslové jara) i dřevěnými či sušenými dekoracemi.

Vyzdobte interiér živými květinami.

Bez vajíček by to nešlo

Zdobení vajíček a následná pomlázka, to jsou snad nejvýraznější tradice, které k Velikonocům neodmyslitelně patří. Jedním z letošních trendů bude zdobení vajíček do jednotných barevných tónů. Fantazii se však meze nekladou. Můžete si koupit barvy na vajíčka v obchodě, nebo vytvořit vlastní přírodní z ovoce, zeleniny a bylinek. Oblíbené je také lepení obtisků na vajíčka nebo zdobení voskem.

Barvení vajíček k Velikonocům patří.

Barvy dnů v týdnu

První den předvelikonočního týdne nazýváme Modré pondělí. Následuje Šedivé úterý. Tyto neveselé a ponuré barvy symbolizují nadcházející utrpení, kterým procházel Ježíš před ukřižováním. Poté přichází na řadu Škaredá středa, Zelený čtvrtek a Velký pátek. Velikonoce vrcholí v pondělí, které se nazývá Velikonoční pondělí a zároveň tím končí takzvaný Pašijový týden.

Ideální příležitost vyrazit do přírody nebo na trhy

Velikonoce jsou nejen oblíbené svátky jara, ale přináší nám dva volné dny, kdy nemusíme do práce. Děti mají prázdniny od čtvrtka do pondělí, dospělí mají „volno“ v pátek a v pondělí. Proč tedy nevyužít těchto dnů a nevyrazit s rodinou či přáteli na prodloužený víkend?

Jaro přímo vybízí k výletům do přírody.

A pokud milujete tradiční velikonoční trhy, vězte, že i letos jich si jich užijete do sytosti. Na Náměstí Republiky v Praze začaly už 7. dubna a na Staroměstském náměstí o den dříve. Velikonoce můžete oslavit i na českých hradech a zámcích. Například na hradě Křivoklát se bude konat od 19. do 21. dubna akce s názvem Knížecí Velikonoce na Křivoklátě.

Trendy velikonoční dekorace, které rozzáří váš domov

Chcete být skutečně originální a ozdobit si svůj domov stylově? Pak můžete vyzkoušet svítící dekorace (například větvičku osvětlenou LED diodami, která připomíná kočičky). Velmi pěkně působí zlatá či stříbrná vajíčka. Můžete si je takto sami ozdobit, nebo už rovnou zakoupit hotové. Nezapomeňte do vázy natrhat čerstvé jarní kvítí, které interiér nejen ozdobí, ale také provoní.

Domácí dekorace jsou nejhezčí.

Jaké velikonoční tradice a zvyky dodržujete vy?