Milujeme odborný přístup: Stylistka Olga ctí vaše přání, nepodléhá trendům a ví, jak můžete být úspěšnější

Zašli jsme pro odbornou radu. Zkušená módní stylistka nám prozradila, jak vnímat módu osobněji a nenechat se strhávat pouhými trendy. Za léta praxe ví, jak hledat střih, který vám padne, a jak být sebevědomější a úspěšnější nejen na pracovním trhu. Proč ona sama v poslední době preferuje šaty? To a mnoho dalšího se dozvíte v novém rozhovoru.

Olgo, co přesně obnáší pracovní náplň módní stylistky?

Konzultuji šatníky, asistuji při nákupech oblečení a doplňků. Pomáhám klientům při výběru materiálů, barev a střihů. Také se angažuji s výběrem základních kousků do šatníku a doporučuji i to, jak a kde věci pořídit i s ohledem na místo bydliště a finanční možnosti klienta. Mým cílem je nastavit a vytvořit klientovi fungující systém a následné plány na efektivní nákupy bez další pomoci a stresu.

Pokud si nevíte rady se šatníkem, módní stylistka vám vždy poradí.

Máte nějaké vytipované salóny nebo značky?

Jsem zcela nezávislá a snažím se být především objektivní. Netlačit na pilu a snažím se nabídnout to nejlepší z toho, co jsem poznala. Důležité je, aby to klientovi maximálně vyhovovalo. Samozřejmě vycházím hlavně z přání zákazníka, vyhledávám určité kompromisy mezi líbivostí klienta, která je vždy nadřazená nad slušivostí a módou.

Olgo, vždycky jste měla k módě blízko? Kdy přišel ten impuls, že se jí budete věnovat naplno?

Móda mě nebavila odjakživa a možná mě nebaví ani teď. 😊 Ano, zní to asi trochu divně vzhledem k mé profesi. Ale chápejte, že nejvíce mě baví najít v aktuální módě to „svoje“ nebo pro někoho „to jeho“. Ale samozřejmě jsem k tomuto oboru tíhla už dříve. První setkání s módou přišlo při domácím šití v pubertě. Poté jsem se studovala na textilní fakultě a dnes je pro mě nutnost sledovat trendy a být stále v obraze.

Co se týká impulsu, to si vybavuji přesně. Když jsem byla na jedné přednášce o marketingu, tam jsem se dozvěděla, že první dojem člověk udělá během pár sekund. V tu chvíli jsem si uvědomila, že stejně jako to nevím já, to nebude vědět mnoho dalších lidí a já bych jim s tím mohla pomoci. 😊

Business code řeší Olga individuálně podle firemní kultury a potřeb zákazníka.

Pojďme si nyní něco povědět o business code pro ženy. Často diskutované téma, přesto inspirace a dobrých rad není nikdy dost. Co radíte obecně klientkám, když k vám přijdou a chtějí poradit s oblečením do práce?

Business dress code
řeším vždy individuálně podle firemní kultury, která se dost liší, a také podle oboru obchodní činnosti. Aktuálně pociťuji, že se striktnost oblečení čím dál více uvolňuje, co se týká přísných pravidel, které je potřeba dodržovat. Ale například v bankovním sektoru pořád zůstává elegantní klasické a konzervativní oblečení, jako je kostým nebo pouzdrové šaty. Důležité je dbát na padnoucí střihy, kvalitní materiály, které jsou vždy harmonicky sladěné. Platí zde střídmost ve výběru vzorů, doplňků, ale i make-upu.

Olgo, jací jsou vaši klienti - kdo je vaše cílová skupina?

Nejčastěji ženy a muži ve věkovém rozmezí 35–55, ale nejmladší mé klientce bylo 15 a nejstarší 85. Jsou to většinou lidé, kteří potřebují svým vzhledem reprezentovat sebe, společnost a záleží jim na tom, aby jejich oblečení správně vypovídalo, jací jsou a co říkají. Dále jsou to dost často ženy a muži, kteří mají problém najít si v obchodech svou konfekční velikost nebo si nejsou jistí, jak kombinovat věci dohromady.

S jakým problémem se na vás nejčastěji obracejí?

Nejčastěji slýchám: „Mám plnou skříň a nemám co na sebe.“ 😊. Nemohou sehnat to, co by se jim líbilo, nevědí, kam pro to zajít. Často se stává, že to, co nabízí v obchodech, jim nesedí. Chtějí vytvořit základní nosné outfity do svého šatníku, chtějí najít svou značku a obchod, ve kterém najdou, co potřebují.

V jednoduchosti je krása. Bílé koktejlky.

Jak by podle vás měla obecně žena vybírat šaty, na co je třeba dát si pozor?

Baví mě jeden citát od Yves Saint Laurent: „Během let jsem zjistil, že na šatech je nejdůležitější žena, která je nosí.” A tím se ráda řídím.

Je potřeba znát svou postavu. Vědět, kde přesně by měly být šaty zúžené, kde nařasené, vědět, jaký střih naší postavě sedí. Nesoustředit se pouze na jednotlivosti, ale na celek. A s tím poté pracovat. Všichni máme určité proporce, které chceme zdůraznit, a pak také to, co potřebujeme skrýt a potlačit. Doporučuji vyzkoušet si různé střihy a porovnat, který nejlépe kopíruje siluetu naší postavy. Je třeba zjistit, jaká délka je ta nejlepší. Jaký výstřih nám lichotí, jestli jsou vhodné žádné, dlouhé, krátké nebo tříčtvrteční rukávy. A samozřejmě dbát na příležitost, ke které si šaty oblékám a samozřejmě i roční období. A s tím je spojen konečný výběr a barva šatů.

Výběr materiálu hraje významnou roli.

Hraje materiál u oblečení obecně významnou roli a jaký preferujete vy?

Materiál hraje při výběru velmi důležitou roli. Hlavní je, aby se člověk cítil komfortně s ohledem na svoji tepelnou regulaci a jak se potí. Já tíhnu více k přírodním materiálům, ale i umělé materiály u mě najdete, protože mají také své výhody. Nedá se to říci jednoznačně. Záleží, o jakou vrstvu se jedná, jaké je aktuálně roční období, zda se bude dotyčný více hýbat, nebo spíše sedět, a mnoho dalších kritérií. Z ekologického hlediska je lepší, když se přírodní a umělé materiály nemíchají dohromady.

Jaké jsou podle vás nejčastější módní přešlapy?

Já bych řekla, že aktuálně módní přešlapy skoro žádné nejsou. To, co bylo dříve nemyslitelné obléknout si na sebe, si dnes můžete obléknout zcela bez obav. Například můžete míchat zlato, stříbro, zelenou barvu s modrou, červenou s růžovou a nebude to působit divně. V módě je dnes dovoleno snad vše, jde jen o to, jestli je to v harmonii s nositelem, s příležitostí, časem a obdobím.

V módě je dovoleno téměř vše, důležité je dbát na správnou příležitost, typ postavy i svou osobnost.

Přešlapy více vnímám právě v souvislosti s výběrem oblečení k určité příležitosti. Často kolem sebe vidím, že se oblékáme více ležérně, než je vhodné anebo občas se i stane, že až moc společensky, než se hodí.

Jaké oblečení preferujete vy sama a v čem se cítíte nejlépe?

Nejlépe se cítím v pohodlném oblečení, které se dobře kombinuje a vrství. V poslední době mám oblíbené šaty, protože nemusím řešit co zkombinovat nahoru a dolu

Jak se rozmazlujete a hýčkáte?

Jednou měsíčně chodím na masáž a kosmetiku a velmi ráda navštěvuji saunu.

Ještě nám povězte, zda ráda cestujete a která místa máte nejraději?

Velmi ráda cestuji. Zrovna v poslední době jsem si trošku víc pocestovala a navštívila kromě Evropy, Londýna a Říma, také Asii –   Shanghai a o prázdninách s rodinou Západ USA.