Nejzajímavější vánoční zvyky v ČR i ve světě


Někomu na druhé straně světa by jistě přišlo podivné dávat kapří šupiny pod talíř nebo si patlat na tváře med. Nám to divné nepřipadá (tedy, no, možná ten med...). Ale zase nám zaručeně připadá podivná představa Santa Clause ve člunu nebo pavouků na vánočním stromečku.

Vánoční zvyky jsou tradiční jako Vánoce samy. A unikátní v každé zemi, která tento křesťanský svátek slaví. Stále mají své kouzlo a propůjčují Vánocům tu správnou atmosféru. Prý i věští budoucnost. Jindy zase odhání zlé duchy. 

Pojďme se podívat na vánoční zvyky u nás i ve světě a o těch nejznámějších si povězme pár zajímavostí.

Vánoční zvyky v ČR

Advent

Advent je období čtyř neděl před vánočními svátky. Tradičně se v této době lidé postili, věnovali dobročinnosti a rozjímání nad uplynulým rokem. Šlo o dobu zpomalení a očekávání příchodu Spasitele.

Posvátnost tohoto času je patrná i dnes, každou ze čtyř adventních nedělí se ve většině domácností zapaluje svíčka na adventním věnci.

Vánoční cukroví

Víte, že vánoční cukroví se začalo péct proto, aby domácnost ochránilo před zlými duchy? Začalo to v 16. století. Ačkoliv tehdy cukroví vypadalo úplně jinak. Bylo to poněkud opačně - mouka a cukr byly drahé a cukroví tak bylo ze sušeného ovoce a medu.

Jeden z nejbáječnějších vánočních zvyků má zvláštní kořeny.

Půst a slavné zlaté prasátko

Tato tradice patří mezi nejstarší, dodržuje se od dávného středověku. Úkol je jasný, udržet ruce dál ode všech vánočních dobrot. Někdo dodržuje půst pouze ve formě zřeknutí se masa, správně by se však nemělo jíst vůbec nic. A to od půlnoci předchozího dne až do západu štědrovečerního slunce - přesněji do východu první hvězdy.

Když to dokážete, budete prý odměněni pohledem na ono bájné zlaté prasátko, které je předzvěstí štěstí. Děti to mají o něco zajímavější, rodiče je tradičně za půst prasátkem skutečně odměňovali - alespoň tím sklíčkovým odleskem na stěně.

Výzva: dokážete to tak, aby váš potomek nezjistil, že prasátko děláte vy? Jestli ano, odměnou vám bude hromada dětského nadšení a trocha sladké víry ve svět kouzel.

Krájení jablka

Nenáročné a známé stejně jako samo prasátko. Při věštění z jablka je třeba ho rozkrojit napříč - ne tak, jak jsme zvyklí (od bubáka ke stopce), pro věštění musíme překrojit jablko v půlce.

Pokud jádřinec připomíná hvězdičku, můžete jásat, podle jablečné předpovědi budete příští rok zdraví. Pokud má jádřinec tvar kříže nebo je v něm červík... tak na to raději zapomeňte a řekněte si, že je to stejně jen pověra. Nekažte si Vánoce!

TIP: pokud jablka došla, stejně se věští i z vlašských ořechů. Každý si jeden vybere a rozlouskne, čerstvý vnitřek značí zdraví a pokud je uvnitř oříšek černý... no, však víte. O nic nejde.

Zpívání koled

Krásná tradice. Zkuste koledy nejen poslouchat, stoupněte si slavnostně před vánoční strom a sborově si zapějte. Vezměte do rukou svíčky, tvařte se vážně a věřte, že si to užijete i pokud neumíte zpívat ani vzdáleně.

Výzva: zapněte kameru a máte výživný materiál pro smutné dny, kdy člověk potřebuje probrat něčím nostalgicky-směšně-dokonalým.

Betlém

Tradiční figurky ze scény narození Ježíše se z domovů postupně vytrácí, přestože šlo o jeden z nejdůležitějších vánočních zvyků. Vyrazit na vánoční prohlídku některého z veřejných betlémů je však nádherným oživením Vánoc i dnes.

TIP: víte, že v naší zemi máme největší betlém na světě? Prohlédnout si ho můžete v Jiříkově na Bruntálsku.

Lití olova

Po Evropě velmi rozšířený vánoční zvyk, má kořeny původu až u Keltů. V hlavní roli je olovo, které se roztaví (v kovové nádobě, často se používala prostá naběračka a plamen svíce). Roztavená směs se nalije do studené vody ve dřevěné či kovové nádobě. Olovo je třeba lít opatrně, z nízké výšky, a dát si pozor i na nebezpečné výpary.

Každý by si měl vlastnoručně odlít unikátní kousek. Ideálně přitom myslet na další rok a třeba i na své konkrétní otázky. Po pěti minutách je olovo dostatečně tuhé, lze jej vyndat z vody a v jeho tvarech hledat odpovědi.

Pozor: ztuhlé olovo je velmi křehké, nezničte si odlitek. A děti mějte rozhodně pod dozorem.

TIP: dnes běžně zakoupíte sady na lití olova, často v nich najdete návody i vysvětlivky tvarů. A pokud se tím nechcete zase tak moc zabývat, zkuste lít do vody obyčejný vosk.

Oříškové lodičky

Připravte si skořápky vlašských ořechů, jedna pro každého. Přilepte do nich pomocí rozpuštěného vosku malou svíčku. Všechny loďky zapalte a vypusťte na moře (ideálně do napuštěného umyvadla). Když se loďky drží u sebe, zůstane celá rodina pospolu. Pokud se některá lodička vzdálí, její majitel se zřejmě vydá na delší cestu.

TIP: vyhrajte si, především pokud máte malé děti. Co takhle ozdobit vodu třpytkami a lodičky vykoupat v barvě?

Pantoflíčky pro nevěsty

Potřebujete: svobodnou dívku, pantoflíček, dveře.

Dívka se postaví zády ke dveřím a pravou rukou hodí botu za sebe. Pokud špička míří na dveře, hurá, dívka se příští rok vdá. Pokud bota ukazuje do místnosti, holt to ještě nevyjde.

Vánočka

Tohle jste možná nevěděli: vánočka je symbolem nového života a plodnosti. Tvarem má připomínat malého Ježíška v peřince.

Správně se má plést z devíti pramenů, přičemž spodní čtyři představují základní živly (oheň, voda, vzduch, země), prostřední tři prameny symbolizují cit, vůli a rozum člověka. Vrchní dva prameny pak patří nejvyšším hodnotám - vědění a lásce.

Tradičně se vánočka pekla na Štědrý den a ukrylo se do ní zrno hrachu. Kdo ho našel, ten se další rok mohl těšit na zdraví, štěstí a pohodu.

Jmelí

Větvička jmelí není jen záminkou k líbání. Je tradiční součástí Vánoc, měla by být v každé domácnosti. A čím víc  bílých bobulek je na vaší větvičce, tím větší štěstí vás čeká následující rok.

Tohle jmelí je jako splněný sen!

Stromeček

Neumíme si bez něj Vánoce ani představit. Naši předci stromeček běžně zdobili sušeným ovocem, jinými dary přírody a vlastními výtvory. Dnes nás lákají spíše třpytivé ozdoby, ale pokud máte kreativního ducha, nebojte se jít vlastní originální cestou.

Trocha neobvyklé inspirace:

https://www.youtube.com/watch?v=TLcoZHjSV_0

Kapr se šupinkou

Kapr k českým Vánocům neodmyslitelně patří. A stejně i jeho šupiny. Tradičně se ukrývaly pod štědrovečerní talíř, dnes je dáváme do peněženky. V obou případech čekáme, že nám zajistí finanční hojnost.

Medové tvářičky

Roztomilý zvyk především pro malé děti, které si patlaly na tváře med proto, aby je všichni měli další rok rádi.

Ponožky pod stromečkem

Dárky jsou také vánoční tradicí. A zřejmě by se dalo říci, že vánočním zvykem v ČR je darování ponožek.

A hlavní smysl Vánoc?

Dnes často běháme sem a tam, uklízíme, honíme se, hledáme nejdražší a nejkrásnější dary. Zkrátka se stresujeme.

Původní myšlenka Vánoc je přitom docela jiná. Má to být o lásce, o setkávání rodiny, o blízkosti a vzájemné úctě. Zkuste obnovit hlavně tento zvyk. Ukliďte tak akorát, nakupte dárků tak akorát, zdobte domov jen pro radost, nehledejte dokonalost. Je to mýtus, který vám ukradne všechnu výjimečnost tohoto krásného dne.

Na Štědrý den by se podle tradic rozhodně nemělo uklízet, den patří přípravě večerní hostiny a rodinné zábavě.

Vánoční zvyky ve světě

Asi všichni známe americké noční prolézání komínů v podání Santa Clause, anglický vánoční pudink i krocana. Vánoční zvyky jsou v každé zemi jiné, vybrali jsme pro vás na ukázku ty nejzajímavější perličky.

Pavoučí stromečky

Ty najdete na Ukrajině. Věří tam, že kdo ráno na Vánoce najde pavučinu, toho se bude držet štěstí. A proto nenechávají nic náhodě a většina vánočních stromečků je rovnou ozdobena i umělým pavoukem s pavučinou.

Vánoce na pláži

Tak se slaví třeba v Austrálii. Štědrovečerní tabule se často prostírá přímo u moře, stůl je plný ovoce a limonád. Australské Vánoce jsou zajímavé i tím, že zemí probíhá neoficiální soutěž pohlednic. Všichni si navzájem posílají vánoční pohlednice a hrdě je vystavují v oknech.

Vánoční sázení

Velká španělská tradice. Jejich Vánoční loterie je nejstarší a největší loterií na světě, účastní se jí téměř každý obyvatel - a také v ní létají pěkné miliardy.

Vánoční sauna

Co myslíte, o jaké zemi mluvíme? Samozřejmě, o Finsku. Patří k němu saunování na milion způsobů a tak je většinou na programu i "vánoční rodinná návštěva sauny".

Santa na člunu

Na Havaji Santa překonal saně a doručuje dárky na motorovém člunu. Zvláštní je i havajský zvyk pořídit si na Vánoce akvárium s ostencem běloskvrnným.

Santa zvládá víc, než jen komíny. Je i skvělý řidič člunu!

Čím víc střepů, tím lépe

Tak to vnímají Dánové. Na Silvestra chodí před dveře svých přátel a rozbíjejí tam porcelánové nádobí. Kdo najde ráno za dveřmi nejvíc střepů, ten bude startovat do dalšího roku s předzvěstí velkého štěstí.

Večeře na slámě

Tu můžete zažít v Bulharsku. Některé rodiny prostírají tradičně slavnostní hostinu na zem, na deku podloženou slámou. Uctívají tak památku chléva, ve kterém se kdysi narodil malý Ježíšek.

 

Tak co, zařadíte letos na program něco nového? Jen do toho, najděte si klidně svého ostence běloskvrnného.

A poslední důležitá otázka - máte už na štědrý den vybrané krásné šaty? I zde vás rádi inspirujeme:

Jedny jsou nevinné jako podstata Vánoc, jiné krásné jako elegantní dáreček pod stromem. Neváhejte si u nás vybrat šaty, ve kterých se budete cítit skvěle nejen o Vánocích.

Krásné svátky!