Poznejte textilní materiály a nakupujte lépe

Budou nové šaty měkoučké, nebo zákeřně pokousají? Budou reprezentativní, anebo jejich krása rychle zmizí pod nánosem žmolků? Zahřejí?

To vše a mnohem víc určují právě textilní materiály.

 

Pro úspěšný nákup šatů zkrátka potřebujete vhled do světa textilu. Proto jsme pro vás shrnuli vše podstatné o běžně používaných materiálech, výhody a nevýhody, i pár tipů k nakupování.

Nebojte, nebude to nudné – víte třeba, že kašmír pochází z koz v Himálajích, akryl lehce vzplane a ovčí vlna se sama čistí?

Bavlna (mikrobavlna, plyš)

Srolované látky

Zhruba 30 % veškerého vyprodukovaného textilu je z bavlny. Je přírodní, prodyšná a i při častém praní vydrží dlouho krásná, tedy pokud je s příměsí umělého vlákna. 

Z bavlny pochází i plyš, což je ušlechtilá měkounká bavlna s delším vláknem. Je lesklá, měkká, velmi příjemná a kvalitní. Při specifickém způsobu úpravy bavlny vzniká také mikrobavlna, je prodyšnější, jemnější a pohodlnější, výborně se hodí například pro spodní prádlo.

NÁMOŘNICKY MODRÉ PUNTÍKOVANÉ VINTAGE ŠATYPoctivé, krásné, bavlněné (najdete u nás)

Výhody bavlny: je přírodní, prodyšná, příjemná na dotek, dobře sedí a absorbuje vlhkost. Výborně se hodí na léto. Obecně jde o kvalitní materiál za dostupnou cenu.

Nevýhody: mačká se, méně kvalitní bavlna časem žmolkuje, v zimě příliš nezahřeje, profukuje, není pružná.

Pár postřehů k nákupům: na dotek hladká a jemná bavlna bývá většinou kvalitnější než ta hrubá. Věci ze 100% bavlny sice mohou lákat svým přírodním původem, ale časem se vytahají. Nejlepší vlastnosti nabízí bavlna s malou příměsí umělého vlákna (2-8 %).

 

BavlnovníkNa jednom bavlníku vyroste 5-30 tobolek, v každé se skrývá až 30 semen. Každé z nich je obrostlé až 7000 vlákny.

Elastan (Spandex, Lycra, Dorlastan...)

Elastan je umělé vlákno, nejčastěji se přidává k jiným materiálům, protože oblečení propůjčuje řadu nepochybně skvělých vlastností. 

Nejdůležitější je jeho pružnost, elastan se bez poničení natáhne až na 3-7násobek své délky. Stačí přidat malé množství elastanu například k bavlně a hned máme mnohem pružnější, přizpůsobivější a méně mačkavý kousek oblečení.

Elastan je často psán přímo jménem značky - například Spandex, Lycra, Dorlastan a jiné.

Špulky s látkou Elastan a jiná umělá vlákna poznáte už na pohled.

Výhody: nemačká se, je velmi pružný, díky němu oblečení dobře sedne i dlouho drží původní tvar. Na dotek je příjemný, nevybledne, nemačká se. Je levný.

Nevýhody: jde o syntetický uměle vytvořený materiál. Není příliš propustný, což nemusí vyhovovat citlivé pokožce. Je třeba prát a žehlit na nižší stupeň (30-40 °C).

Postřehy k nákupu: pro výhody elastanu stačí jeho příměs okolo 2-8 %. Při výrobě sportovního oblečení se využívá větší podíl, oblečení díky tomu lépe padne na tělo. To platí všeobecně - pokud máte velká prsa, podprsenka s větším obsahem elastanu vám bude lepší podporou. A pokud milujete upnuté oblečení na tělo, elastan je váš nejlepší přítel. 

Polyester (šifon, polyesterové hedvábí)

Uměle vyrobené vlákno, je velmi levné, a proto často používané. U polyesteru záleží na kvalitě vlákna - některé věci z polyesteru jsou nádherné, vzdušné a vydrží dlouho krásné. Levná výroba však produkuje neprodyšné a nepříjemné látky.

Polyesterové mikrovlákno se využívá především pro sportovní oblečení, kterému dodává vzdušnost a lehkost. Oblíbený je i šifon (nazývaný polyesterové hedvábí), skvěle se hodí na letní halenky, je propustný i elegantní.

Výhody: nemačká se, rychle schne, nevadí mu sluníčko, je lehký a někdy i vzdušný. Je velmi levný.

Nevýhody: nekvalitní polyester (který je u levného oblečení běžný) pokožku dusí, budete se v něm potit a může i žmolkovat. Polyester se vyrábí z ropy a je velmi kritizován za to, že jeho praní škodí životnímu prostředí.

Pro nákupy: polyester se kvůli riziku nízké prodyšnosti nehodí pro spodní prádlo. Polyesterové oblečení nakupujte raději u ověřených výrobců, protože je nevyzpytatelné. Případně dejte na hmat – kvalitní látka je jemná a chladivá, hrubý materiál nevěstí nic dobrého.

NĚŽNĚ PRŮHLEDNÁ SCARLETT V A STŘIHU

Pokud se na látce nešetří, i z polyesteru mohou vzniknout překrásné a vzdušné šaty.

Ostatní syntetická vlákna (nylon, polyamid, silon...)

V zásadě všechna umělá vlákna jsou si hodně podobná. Jejich vlastnosti se pohybují kdesi mezi elastanem a polyesterem a závisí na kvalitě zpracování.

Nylon je skvělý pro péřové bundy, punčochy a spací pytle, polyamid (třeba silon) zase pro funkční prádlo.

Více přibližme pouze akryl, který se odlišuje výrazněji:

Akryl (Dralon, Orlon, Cashmilon...)

I akryl je umělé vlákno, využívá se jako náhražka vlny. Levná náhražka s řadou vylepšení.

Na štítku akryl někdy nahrazují názvy značek Dralon, Orlon, Cashmilon či Dolan.

Výhody: je levný, nemačká se, nekouše, rychle schne a nehrozí, že by se při praní obarvil. Také méně žmolkuje, lépe pruží a nechutná molům.

Nevýhody: musíte o něj opatrně pečovat, nemá rád přílišné ždímání ani vysoké teploty a snadno se poškodí. Není přírodní, rychle do sebe nasákne okolní pachy a je dokonce hořlavý. Hřeje méně než vlna.

Při nákupu dejte opět na dotek. Kvalitní akryl je příjemný, měkký a připomíná vlnu. Nekvalitní látka vypadá už na pohled uměle.

Vlna (merino, mohér, kašmír...)

Himalajská koza

Himalájská hvězda kašmírových svetrů.

Je přírodní, vyrábí se ze zvířecí vlny, má termoregulační vlastnosti. Příroda na ovečky myslela, jejich vlna v zimě krásně hřeje a v létě zase příjemně chladí, stejně tak i vlněné svetry.

Vlna se obecně hodí pro alergiky a astmatiky. Pro citlivou pokožku však může být nepříjemná, především při nekvalitním zpracování.

Existuje mnoho druhů vln, kvalita a vlastnosti závisí na živočišném druhu, na plemenu i na zeměpisné poloze chovu. 

Nejznámější vlny:

  • Merino vlna je jemná ovčí vlna, a to velmi oblíbená. Je totiž příjemná, nekouše, hodí se pro alergiky, nemačká se a má dokonce samočistící vlastnosti (na vlně je maz, který z vláken nezmizí ani při praní a zabraňuje usazování nečistot). Prý je i léčivá.
  • Mohér a kašmír jsou drahé kozí vlny z Himálají. Jsou jemné, lehké a prestižní. Hůře se udržují.
  • Cheviot je ovčí vlna, hladká a lesklá.
  • Crossbred vlna vznikla křížením různých ovčích plemen a je méně předvídatelná, její vlastnosti záleží na původu stáda.

Tip k nákupu: pokud chcete jistotu kvalitní nekousavé vlny, sáhněte po vlně merino, kašmíru či mohéru.

OvceNa pohled hřejivá merino.

Hedvábí

HedvábíNádherné hedvábí zkrátka člověk pozná.

Je drahý materiál, svým specifickým leskem dodává oblečení nepřehlédnutelný luxusní vzhled. Je prodyšné a lehké, ale dokáže i zahřát.

Hedvábí je poměrně odolné a pevné, ale k péči o něj se musí přistupovat opatrně, nedělají mu dobře nešetrné prací prostředky, sluneční záření ani vysoké teploty. Každé hedvábí vyžaduje jinou péči, takže následujte pokyny výrobce.

Pro nákupy: hedvábí je perfektní látkou pro večerní šaty, kterým dodají velmi prestižní vzhled.

Hedvábné šaty v čínském retro stylu

Tyhle nádherné Hedvábné šaty máme momentálně bohužel vyprodané, ale třeba se zase dočkáme.

Satén (hedvábný, bavlněný či polyesterový satén)

Spíš než o látku jde o styl jejího zpracování. Látka (často hedvábí, bavlna nebo polyester) je velmi hustě tkaná, čímž vniká splývavá, leklá, hladká a jemná látka, která se díky krásnému vzhledu perfektně hodí pro večerní šaty. Často se využívá i pro ložní prádlo.

Polyesterový satén se nehodí pro ložní prádlo (klouže), do ložnice je vhodnější bavlněný satén.

Elegantní světle modré večerní šaty s 3/4 rukávem
Ze saténu vznikají překrásné šaty.

Samet

 

Červený samet

Měkoučký už na pohled. A momentálně velmi módní.

Jde opět o druh zpracování, jako samet se označují látky, které mají delší vlas (1-2 mm). Samet se původně vyráběl z hedvábí, dnes se využívá i řada dalších materiálů.

Samet je díky delšímu vláknu měkký, poddajný, jemný a opět jde o nádherný materiál vhodný pro luxusní večerní šaty.

Posuďte:

 

Tmavě modré sametové šaty s kapičkovým hlubokým výstřihem

Viskóza (rayon, umělé hedvábí)

Slouží jako taková levnější náhražka hedvábí - ale je přírodní, vyrábí se ze dřeva, méně často z bavlny.

Občas je na štítku uvedena pod názve rayon, často se jí říká umělé hedvábí. 

Viskóza je velmi příjemná a ideální na léto, jelikož chladí. Je měkká, splývavá, nežmolkuje. Méně kvalitní viskóza se však sráží a mačká. Častým praním se opotřebovává. Občas se přidává k jiným materiálům, aby je změkčila a zjemnila.

Bambus

Jde v podstatě o viskózu z bambusu. Látky z bambusu jsou příjemné, měkké, prodyšné, jemné. Navíc jsou antibakteriální, termoregulační, antistatické a pračka jim tolik nevadí.

Modal

Opět materiál na bázi viskózy, tentokrát z bukového dřeva. Je hladký, jemný a lesklý, až připomíná hedvábí.

Je velmi prodyšný a pružný, nesráží se a nemačká.

Len

Patří mezi nejstarší používané přírodní materiály. Dobře absorbuje vlhkost, chladí a skvěle se tak hodí na léto. Je pevný, chrání proti UV záření, je prodyšný a dobře drží tvar.

Je však poněkud tuhý a velmi se mačká. Při vyšších teplotách se v pračce srazí a při intenzivním ždímání se mohou zase poškodit vlákna. Snadno chytne barvy z jiného prádla.

 

A to by snad mělo být vše. Pokud jsme na nějaký textilní materiál zapomněli, dejte nám vědět, rádi napravíme.

Také si můžete prostudovat náš článek o praní společenských šatů. A samozřejmě si neváhejte u nás v Šatech na jedničku nějaké krásné šaty vybrat.

Teď už určitě nekoupíte zajíce ve lněném pytli, přejeme skvělé nákupy! :)