Slavit Valentýna? Šli jsme na to po svém aneb příběh z cukrárny

V období kolem 14. února jste možná zažily rozhovor o tom, zda je dobré Valentýna slavit, nebo jestli to náhodou není jen další "americký komerční svátek". Někteří lidé mohou být striktně proti, další preferují 1. máj a jiní s láskou (k nákupům?) vykoupí všechny nejchlupatější plyšáky sezóny. My na to šli trochu jinak. O romantiku přitom nebyla nouze. Jak to dopadlo?

Co jsou legendy a co je pravda?

Čím déle jsme se zamýšleli nad tím, jaký postoj k tomuto svátku zaujmout, tím více nás bavilo odhalovat skutečnost. Základní mediální obraz svatého Valentýna (Valentina) je ten, že tento muž opravdu žil. V pramenech se lze dopátrat toho, že byl katolickým knězem s léčitelskými schopnostmi. Osoby, které uzdravil, se obrátily na křesťanskou víru, což se v té době leckomu nelíbilo, a proto byl odsouzen na smrt (14. 2.). Ve skutečnosti se ale zase tak moc dobře neví, kým Valentýn byl, jak zemřel a proč si vysloužil mučednickou smrt. V jeho době bylo jméno Valentin velmi užívané, což pátrání ještě více znesnadňuje. Jisté je, že jako mučedník existoval, a že katolická církev ještě v roce 1969 oficiálně uznávala daleko více svátků sv. Valentýna během roku, a to dokonce 11.

Je to daleko zajímavější

Valentinův svátek je poprvé spojen s láskou až ve středověku. Jsme ve 14. století a právě vychází báseň Geoffreye Chaucera – Ptačí sněm. Báseň uctívá zasnoubení patnáctiletého anglického krále Richarda II. s Annou Českou, dcerou Karla IV. Tento sňatek sice uzavřeli klasicky z politických důvodů, avšak došlo ke krásné a překvapivé věci – mezi mladičkou dvojicí vzplanula obrovská láska. Geoffrey Chaucer tímto zapříčinil, že se Valentýn v dalších stoletích (i prostřednictvím jiných umělců) vrýval do paměti jako patron všech zamilovaných.

Obnova svátku v moderní době skutečně z komerčních důvodů

Romantika skončila. Jeden americký výrobce přáníček se dostal těžkého období a v roce 1907 se rozhodl tradici sv. Valentýna obnovit. Jeho finanční situace se tím mnohokrát zlepšila. Zároveň se tím ale odstartovala pro někoho až přílišná smršť bláznivého nakupování.

My ale chceme naši lásku oslavit

Komerce, nekomerce, jsme přeci zamilovaní. S úctou k mučedníkovi jsme se vydali do skvělé cukrárny Alchymista na romantický cukrárenský zážitek. Co může být lepšího než vynikající dortík a káva? Z naší příjemné návštěvy vyplynuly dvě zásadní věci:

1. Naše nová zamilovaná tradice

Slíbili jsme si, že v téhle cukrárně nejsme naposledy. Romantiku si naservírujeme častěji a uděláme si z toho takovou malou tradici. U kávy si vždy buď naplánujeme co nejbližší zajímavou společně strávenou akci nebo na ni rovnou vyrazíme. Můžete být u toho!

2. Na Vyšehradě máme Valentýnův ostatek 

A první taková akce se nám ukázala jako na stříbrném podnose. Při dalším pátrání jsme zjistili, že na českém území máme dle odborníků největší mučedníkův ostatek, jaký se dostal mimo Itálii. Pravděpodobně za něj můžeme vděčit Karlu IV. Jedná se o kost, která se nyní nachází v relikviáři na Vyšehradě. Jen velice nedávno se odehrál tento velkolepý objev. A právě na Vyšehrad každoročně míří tradiční Pouť zamilovaných.

Lopatka svatého Valentýna
Ostatek mučedníka. (Zdroj)

Už je to jasné. 16. 2. 2019 strávíme na tradiční Pouti zamilovaných. Tomu říkáme správná oslava lásky! Vypravíte se do baziliky sv. Petra a Pavla také?

 

Pokud vás zajímá, co jsme měli při první návštěvě cukrárny na sobě:

Tyto romantické šaty:-)

Děkujeme za pozornost, a pokud se vám článek líbil, těšte se na další!