Budete družičkou? Skvostné šaty a cenné rady pro rok 2019

Předpokládáme správně, že byste se ráda zhostila role družičky (svědkyně) s patřičnou noblesou? Pak jistě víte, že vaše úloha je podpora nevěsty v mnoha ohledech, a to před svatbou i o svatební den. A nebude to až tak snadné. Budete odhánět zlé duchy pomocí krásných šatů. :-)

CO VÁS ČEKÁ

Zažíváte příjemné pocity z toho, že právě vy budete pomocnicí nevěsty? Počet pozvaných hostů určí, zda budete družička jen vy (svatba do 50 hostů) anebo na každých 50 hostů přibude jedna další pomocnice. Na všech svatbách to však není stejné. V českém prostředí se objevují 3 základní podoby toho, jak se svatební svatby respektive svatební den připravují.


1. S přípravami pomáhá svědkyně. Většinou zajistí překvapení pro novomanžele nebo připraví hry, jako je například zvedání bot. S ostatním si většinou nevěsty poradí samy (nebo s pomocí maminky a kamarádek). V nejhorším případě je nevěsta na vše sama, což kupodivu není nic neobvyklého.

2. O něco lepší scénář přichází ve chvíli, kdy svědkyně s družičkami znají své místo a každá ví, co má dělat. Je to právě svědkyně, která je v nejužším kontaktu s nevěstou, a rozdává úkoly dospělým družičkám. Ty zajistí vše: od pomoci s výběrem šatů po výrobu svatebních vývazků (zelené snítky myrty), které poté rozdají. Asistují při oblékání svatebních šatů, u nasazování závoje nebo u tradičního čepení (nasazování čepce). Na svatbě samotné mohou usadit hosty, přebírat dary a blahopřání. Nádherně planoucí závoj na fotografiích je mnohdy zásluhou právě šikovných družiček. A auta? Ta se také nenazdobí sama. Družičky, včele se svědkyní, tak vytvoří nevěstě krásné svatební zážitky, nikoli událost přeplněnou úkoly.

3. Do českého prostředí přišel zvyk ze zahraničí, kdy svatbu řídí zkušená svatební koordinátorka. V takovém případě mají všichni po starostech a mohou si užívat zábavy.

Jaké šaty pro družičku vybrat

Tak, jako se ve všem posouvají trendy do nedozírných dálav, může i družička zvolit třeba černé šaty. Pokud se však nechcete pouštět do zbytečných bláznivin, zkuste zazářit v klasických béžových či růžových šatech. Perfektní jsou také pastelové barvy.

Družička v klasické béžové.

 

Zelená pro radost.

Správné šaty pro družičku

Jsou střízlivějšího střihu a nejlépe dlouhé. Měly by přinášet veselost, hravost, něhu a romantiku. Pokud je svatba v nějakém stylu, rozhodně by jej měly doplnit – na zámek se hodí jiné šaty než za vesnici k lesu. Obojí ale vyžaduje milou a pohotovou družičku.

Něžná pomocnice nevěsty.

Růžová jako symbol přátelství.

Rudá věští věčnou lásku.

Šaty určuje nevěsta

Nevěsta se rozhodla pořídit všem šaty dle svého uvážení. Pravděpodobně budete mít všichni stejnou barvu a stejný materiál šatů nebo naopak vytvoříte díky pestrým barvám zajímavou kulisu nevěstiným šatům. Pokud je tomu tak, nemusíte šaty shánět. Jen je možná škoda, že jste přišla o to vybrat si šaty sama. Přeci jen... družičkou budete možná jen jednou za život.

Přineste na svatbu romantiku.

Jak je to s kouzelnou mocí družiček?

Podle pověstí zmatete zlé duchy od novomanželů pomocí krásných šatů a závoje. Krása tedy ano, ale na druhou stranu nesmíte oplývat větší krásou než nevěsta. Mají to ty družičky ale zatraceně složité, že? :-)
Pověsti hovoří o dalších zajímavých zvycích. Tak třeba okvětní lístky. Ty se kolem oltáře rozhazovaly proto, aby jejich vůně mezi novomanžele přilákala bohyni plodnosti. Plodnost se dříve přivolávala i pomocí vhozených semínek (čočky, hrachu nebo jiných) směrem ke snoubencům. Dodnes se nám tento zvyk zachoval v podobě házení rýže.

Půvabné.

Krásné a veselé.

 

Bleděmodrá oživí svatbu.

 

Šaty pro družičku
v plus-size velikosti.

 

Jak je to s financemi

Na každé svatbě je to jiné. Někdy vše platí nevěsta, jindy si šaty pořídí družička "za své". Druhá možnost bývá častější. Může se stát, že se na nákladech za šaty budete s nevěstou podílet.

Každá nevěsta chce milou družičku.

Originální družičkovské šaty.

 

Kdo může být družička

Dříve platívalo, že družičkou může být jen svobodná dívka. Od této zvyklosti se postupně upustilo. V současné době se družičkami stávají nejlepší kamarádky, sestry nebo sestry ženichů.

Odhalte ramena, ať můžete zmást zlé duchy.

 

Svědkyně par excellence.

Rozlučka se svobodou

Tato událost bude vaším malým ženským tajemstvím. S kamarádkami se vydáte do víru nočního dění a bude to právě vaše role – vybrat místo, zajistit rezervaci i vybrat finanční příspěvek od účastnic.

Netřeba složitostí.

 

TIPY NA ZÁVĚR

  • Pokud se vám líbí tradiční pojetí svateb, dejte si do vlasů věnec z květin jako symbol nevinnosti a mládí.

  • Mějte po ruce kapesníček na nevěstiny slzy štěstí.

  • Užijte si přípravy i samotný den jako životní událost.

  • A teď už jen pro botky, ke kadeřnici a za vizážistkou. Budete úžasná!

 

Boty na podpatcích? Mrkněte na to, jak v nich správně chodit.