Buďte uměleckým dílem. A tvořte jej vy sama

Víte, že to, na co myslíme, jak působíme, co děláme, a vlastně i to, jak vypadáme, máme ve většině případů ve svých rukou? Nebo spíše v své hlavě? Tak přesně na to bychom se rádi soustředili. Také máte pocit, že dnešní svět nás všechny zdržuje od práce na sobě? A že už jen to, že celou věc nazveme práce na sobě, už tak trochu zavání něčím, co je nucené, neoblíbené, obtížné? Změňme to. A s noblesou.

Chceme přinést uvolnění, ke kterému se budete rády vracet. Obrušovat dovednost se v klidu zastavit a nechat čas na příjemné chvíle. To vše bez stresu, pozvolna, s něhou nebo s živelností, tak, jak se vám bude zrovna chtít. Jste u vzniku seriálu #dílonajedničku, při jehož čtení může každá sama sebe vnímat jako umělecké dílo. Dílo, které budete s láskou tvořit a náležitě si jej hýčkat!:-)

 

Šaty a dokonalý make-up by měly být krásnou tečkou za vnitřním půvabem a harmonií. Za opravdovostí. Vídáváte smutné oči bez jiskry?

Na začátek se asi shodneme, že:

  1. Ani ta nejdražší a precizně nanesená rtěnka nevyčaruje upřímný úsměv.
  2. Upřímný úsměv a dobré srdce je ve skutečnosti to, co každé ženě (každému člověku) sluší nejvíce.

Nechceme hlásat, aby byl každý člověk jako přes kopírák. Třeba jste žena, která ani neví, co je to řasenka. Třeba vás nikdo nedonutí vzít si na sebe sukni. Je to přeci vaše věc. Chceme jen přinést zamyšlení a inspiraci těm ženám, které už nebaví neustálé reklamy na pojištění. Maminkám, které si rádi oddechnou od shonu kolem nich. Studentkám, které mají výčitky svědomí, že nestíhají navštívit rodinu. Právničkám, hlasatelkám, ženám v domácnosti, pradlenkám i dojičkám. (Když už jsme u těch dojiček, věděly jste, že v Holandsku je práce v zemědělství jedna z nejváženějších?)

Nechceme být patetičtí. Je sice listopad a možná na nás již nyní působí představa atmosféry skořicové vůně a světýlek v nazdobených oknech. Účel sdělení by však vyzněl stejně i v červenci. Chceme být nádechem v rychlém světě, prohloubením různorodých znalostí, nenuceným svědkem vašeho klidu a radosti. Bez soudu, bez hodnocení. Jen tak.

Říkáte: „Jé, to by se mi líbilo!“

Tak hurá na věc!

Užijte si bohatý a pravděpodobně nekonečný zdroj informací tak, aby si každá žena (a leckdy i muž) našla tu svojí nejlepší možnou cestu, jak žít spokojeně a v souladu s tím, co si přeje. Víte, že existuje mnoho lidí, kteří ani nevědí, co si přejí? Mnohdy je to to nejtěžší, co na své pouti mají zjistit. Při dnešních očekáváních, která číhají za každým rohem, je velké štěstí, když si tento základ vůbec uvědomíme.

 

Dejte tomu čas. Třeba dlouhé roky.

Pojďte si dnešní článek užít. Prvních pár tipů, jak si vylepšit život, ačkoliv to může přinést nějaké oběti. Odměna však bude velice sladká.

1. Sledujte umění

Podívat se před spánkem na díla malířů nebo fotografů je prima závěr dne, co říkáte? Určitě o mnoho lepší, než projíždět nekonečný a nic neříkající Facebook. A nezapomeňte, že ideální doba vypnutí PC a telefonů je 2 hodiny před spánkem.

Tip: Už jste viděly film S láskou Vincent?

2. Zdravá strava

Zajímáte se o to, jak jíst vyváženě? K tomu, abyste se cítila dobře, je to nezbytné. Nakupujete zdravě? Začít se dá od drobností a postupně se dají vybudovat skvělé stravovací návyky. Jednoznačné a mnohdy dostačující je:

Mnoho ovoce, zeleniny a vody. Místo brambůrků oříšky a místo marketingově nejúžasnějších doplňků stravy sáhnout po kysaném zelí a kefíru.

Tip: Všechny možné diety, jarní detoxy a podobné pokusy jsou spíše trendem než-li něčím zdravým pro vaše tělo. Na jaře jsme o tom psali.

 

3. Pohyb

Ano, s pohybem je to stále dokola. Tedy mělo by být, a to doslova. Pravidelné zvednutí našich zadečků je něco, co by mělo být absolutní rutinou, nad kterou se ani nepřemýšlí. Když se vám podaří zařadit cvičení/běh/pilates/jógu/tanec (cokoliv) do vašeho každodenního života, uvidíte na sobě změnu prakticky do týdne. A pozor, stanete se závislačkami.

Tip: Nechce se vám vyběhnout přímo z domovoa? Pořiďte si kvalitní běžecké boty (nic jiného není až tak potřeba) a nechte se vyvézt kousek od místa vašeho bydliště. Například městským autobusem. Vzdálenost od domova vás k běhu donutí spíše.

4. Nesuďte, nehodnoťte

Žena v harmonii je ta, která nepomlouvá okolí a nehodnotí ostatní. Ano, měla by to tak mít přirozeně.

Tip: Stěžování a bědování od teď nemají ve vašem životě prostor.

 

5. Stýkejte se s těmi, kteří přejí štěstí druhým

Pracovní kolektiv jen tak neproměníte, ale tam, kde můžete, se obklopujte těmi, kteří ve vás vzbuzují důvěru a pocit dobra. Ženy toto většinou velmi dobře intuitivně poznají. Cítíte to ve svém břiše? Jen se pozorně zaposlouchejte.

 

6. Hodně spěte

Spánek je dobrý přítel. Nechte ho pravidelně vstupovat do vaší ložnice. Podle posledních průzkumů by měl dospělý člověk spát alespoň 8 hodin. To nepotřebuje další komentář.

 

7. Pečte, vařte, uklízejte!

Činnosti, o kterých před feministkami nesmíte prohlásit, že jsou „ženské,“ se samy neudělají. Pokud vás úklid nebaví, smíte jej omezit na minimum a práci si rozdělit například s partnerem. Ovšem pokud tak moc ráda upečete voňavý a krásný koláč, zapomeňte na pravidla stravy a užijte si vámi vytvořenou dobrotu! Zkusit můžete i odlehčené verze receptů. A co se počítá dvojnásob? Potěšíte druhé.

Tip: Vnímejte činnosti v domácnosti jako něco, díky čemuž můžete tvořit své království.

 

8. Omezte internet

Víme, že budeme tak trochu sami proti sobě, protože náš úžasný blog existuje pohodlně online, přesto musíme doporučit každé z vás, ať si do rozvrhu zařadíte například 1 celý den v týdnu bez internetu. Jak blahodárné.

9. Buďte kreativní

Nádherné na životě je možnost tvořit. Tvořit nové. Můžete si představit tvorbu od čehokoliv hmatatelného až po existenci vaší nejposlednější myšlenky. A jsme zase na začátku. Tvoříte vše.

V tomto ohledu pro vás může být velmi prospěšné meditování. Nemusíte ho prožívat východním způsobem, jak se také v našich končinách traduje, ale zkrátka se každý den na půl hodiny usaďte a sledujte svůj dech. Zcela zastavte onu tvorbu nového. Najednou vědomě netvořte nic. Velmi zajímavý kontrast, že?

10. Vzdělávání

Pohyb pro mozkové buňky. Opět v klidu, bez spěchu. Vědění pro sebe a svůj rozhled. Jste spíše technicky zaměřená? Nebo si ráda čtete poezii? Říkáte, že obojí? Zaměřit se můžete na cokoli, co vás baví. Jazyky, knihy, aktuální dění, sledování různých myslitelů... pokud vás to láká, smíte vystudovat zahraniční univerzitu online. A co takovékurzy přístupné zdarma a online?

Při studování rozličných jazyků, což je samozřejmě skvělé, nezapomínejte na pestrost jazyka mateřského, jak tomu v poslední době často bývá.

11. Nesnažte se být dokonalá partnerka, manželka, dcera…

Nejkrásnější uvědomění pro ženu je uvědomění si, že nemusí zvládat úplně všechno. Možná se to naučila v dětství, možná prožila nedobrá partnerství. To vše se dá velmi rázně hodit za hlavu. A tu nabalenou hroudu očekávání a žádostí bude muset zahodit jen a pouze ona. Nikdo jiný to beztak neudělá. Ve skutečnosti stačí se hodně smát, nestěžovat si a občas si třeba zazpívat (a pořádně falešně!). To bude stačit. Život není soutěž. A kdo ho tak vnímá… ať raději čte náš blog. :-)

12. Buďte vděčná

Pokud se vám podaří přijít na to, za co všechno můžete být vděčná a jak často během dne můžete vděk pocítit, budete opravdu velmi, velmi šťastným člověkem.

13. Mějte zájem o druhé

Upřímně se zajímejte o druhé. Najdete-li spřízněnou duši, zajásejte.

  • Jen tak se dávejte s někým do řeči.
  • Mějte v sobě upřímný zájem o druhé lidi.
  • Pořádejte večeře a setkání pro oblíbené kamarády a známé.

14. Milujte se a množte se

Krásná rada na závěr, říkáme si. :-)

 

Dočetly jste až sem? Tak to vás velmi chválíme. Znamená to prosté. Již nyní jste uměleckým dílem stvořeným k zušlechťování a k řádnému rozmazlování!:-)

V příštím díle se můžete těšit na téma: Co ženám usnadnilo život.

Na samotný závěr oddechovka pro vás: