Jak vybrat a pečovat o společenskou obuv?

Pokud chcete, aby vaše krásné nové botičky vydržely co nejdéle jako nové, pak byste jim měly věnovat dostatečnou pozornost. Odmění se vám tím, že budou nejen skvěle vypadat, ale také dlouho sloužit a nebudete je tak muset často měnit. Ovšem pozor, je třeba s nimi zacházet jako v bavlnce.

Na výběru i péči záleží

Když se chystáte do společnosti, často dbáte na každý detail. Dokonalý make-up, účes, šaty a doplňky. Jako pomyslná třešnička na dortu by měly působit boty. O tom, že boty jsou důležitou a nedílnou součástí oblečení, není pochyb. Jenže oblečení pravidelně pereme, čistíme a staráme se o něj, zatímco na boty často zapomínáme. A v případě pánů to platí dvojnásob.

I my, dámy, bychom měly začít už u samotného výběru. Nic nevypadá hůř, než když k večerní róbě obujete například sportovní boty nebo nevkusné a „odrbané“ střevíčky. Tím celý dojem úplně zkazíte. Společenská obuvzákladní specifika. Pro dámy platí lodičky nebo případně střevíčky, pro muže polobotky.

Featured Photographer: Amy Rizzuto Photography; Wedding shoes ideas.
Zdroj: Pinterest

 

K obleku nepatří sportovní boty, stejně jako se k šatům nehodí obuv bez podpatku. Tyto zásady je zkrátka dobré dodržovat. I přestože móda je dnes hodně uvolněná a velkým trendem se staly právě tenisky k šatům, podle etikety to není správná cesta.

Muži to mají snazší. Je to tak?

Možná vás napadne, že výběr pánské obuvi není tak komplikovaný, jako v případě dámských bot. Ovšem při podrobnějším pohledu zjistíme, že ve skutečnosti existují minimálně dva druhys otevřeným a uzavřeným šněrováním. Nejméně formální jsou mokasíny, které nejsou vhodné k večerním společenským akcím a k formálnímu oblečení. Přesto však působí velmi elegantně.

Zdroj: Pinterest

Dámy, na vzhledu i pohodlí záleží

Dámská společenská obuv je primárně určena ke krátkodobému nošení do interiéru. Nemusíte tedy příliš řešit, zda boty odolají dešti a nepřízni počasí. Některé ženy ani příliš nedbají na komfort, vždyť si je stejně obují jen na pár hodin. Ale zde může být kámen úrazu. U lodiček na vysokém podpatku nelze očekávat, že v nich budete mít nohu jako v bavlnce, přesto byste v nich měla zvládnout chodit a tančit „bezbolestně“. Dámy si na slavnostní příležitosti obouvají vždy střevíčky nebo lodičky na vysokém podpatku.

Heatherð¹ðð¹ on Twitter: "#PrettyInPink ððð¸ð ððð⦠"
Zdroj: Pinterest

Jak pečovat o společenskou obuv? Jako v rukavičkách

Na první pohled se může zdát, že společenské boty nevyžadují takovou péči, protože se příliš neušpiní. Přesto je dobré držet se tří zásad – vyčistit, nakrémovat a naimpregnovat. Kůže to potřebuje, bude vypadat dobře, a hlavně získá odolnost. Nejprve ji důkladně zbavte nečistot, poté nakrémujte (zvolte barvu přípravku dle obuvi – nikdy nepoužívejte černou na bílou a naopak). Po nanesení krému následuje impregnace.

Krásné boty a šaty patří k sobě.

Tipy na závěr

  • Pozor u broušené kůže, tu nikdy nekrémujeme. Rovnou přejdeme k impregnaci.
  • Novou obuv zkuste nosit chvíli doma, abyste měly jistotu, že v ní skutečně vydržíte.
  • Muži by měli být hodně opatrní ohledně volby barvy ponožek. Ke světlým botám patří světlé a k tmavým tmavé.
  • Dámy pozor na punčocháče u střevíčků s otevřenou špičkou – nikdy nechoďte naboso.

https://www.youtube.com/watch?v=FWDOd3P41TI

Inspiraci a rady najdete také ve druhém videu.

Líbil se vám nový článek?

Možná se vám bude hodit také: