Oblečení šlechtí a také chladí. Jen umět vybrat

Teploty šplhají vysoko nad tropickou třicítku a jakákoliv možnost ochladit se je vítána. Pokud zrovna nemůžete trávit tyto horké letní dny u vody a musíte do práce nebo do města, pak zvolte oblečení s chladivým efektem. S těmito materiály vám bude příjemně i v aktuálních tropech.

Co oblékat ve velkém horku

Zatímco v zimě vybíráme materiály tak, aby co nejvíce hřály a udržely teplo, v létě je to zcela opačně. Oblečení akumuluje teplo a z každého kousku se stává nepříjemný „vaťák“, který hřeje ještě víc. Výběr materiálu v tomto ohledu hraje důležitou roli. V létě bychom měly dávat přednost přírodním materiálům, které jsou prodyšné a nehřejí.

Mezi ty nejžádanější patří bavlna (případně biobavlna), len, hedvábí a bambus. V létě však oceníte ještě jeden materiál, kterým je satén. Ten je oblíbený právě pro svou chladivost, a to nejen v oblékání, ale také třeba na ložním povlečení.

Bavlnu seženete snadno

Bavlněné oblečení je všeobecně velmi oblíbené a tvoří 50 % nabídky na trhu. Bavlna dokáže perfektně absorbovat vlhkost, je pevná a příjemná na tělo. Velmi dobře snáší praní, nesepírá se a drží tvar.

Nevýhodou je, že má sklon ke žmolkování a mačkání se.

Len je v létě k nezaplacení

Pokud hledáte nejvhodnější letní materiál, pak vězte, že len je skvělý. Je pevný, drží tvar, velmi dobře odvádí teplo a je chladivý na omak.

Nevýhodou lnu je jeho mačkavost. Na rozdíl od bavlny se bez žehlení neobejdete.

Bambus. Luxus, který si můžete dovolit

Len i bavlna jsou velmi příjemnými materiály, ovšem bambus je ještě předčí. Má vynikající savost a odvede až třikrát více vlhkosti než bavlna. Je navíc příjemný na dotyk a má skvělé termoregulační a antibakteriální vlastnosti.

Jedinou nevýhodou bambusu je vysoká pořizovací cena. Na druhou stranu oblečení z bambusu vydrží více sezón a do kvality se investovat vyplatí.

Elegantní satén

Dalším oblíbeným materiálem je satén. Hedvábný satén je vhodný pro elegantní večerní róby, svatební šaty i slušivé halenky. Své využití najde i pro noční prádlo. A pro svůj příjemně chladivý efekt je v letním období velmi žádaný.

Satén je oblíbený materiál hlavně v létě

Čemu se raději vyhnout?

V létě se vyhýbejte umělým materiálům, které nedýchají a mohou způsobovat alergické reakce.

Jak se v létě oblékat, aby vám bylo příjemně?

  • Vyvarujte se upnutých outfitů, které příliš hřejí. Naopak dejte přednost lehkým a vzdušným modelům.
  • Nejlepší službu vám jednoznačně poskytnou volné šaty, které můžete nosit prakticky celé léto.
  • Nejdostupnějším materiálem je bavlna. Bavlněné oblečení je všeobecně oblíbené a dobře dýchá.
  • Hned za bavlnou je len, který je pro léto jako stvořený. Ochladí na první dotek, je velmi odolný a krásně dýchá. Můžete vyzkoušet lněné šaty, topy i košile.

Jaký materiál máte nejraději a jak se v létě ochlazujete vy?

Nezapomeňte se v létě také: