Pravidelná čistka šatníku je důležitá! Jen vědět, jak na to

Také patříte mezi ženy, které si neustále přikupují nové módní kousky, ale ty staré skladují pro strýčka příhodu? Pořád si stěžujete, že už to oblečení není kam dávat, a postupně se přesouváte do skříně vašeho partnera. Pojďte zkusit oblečení jednou za čas probrat a nechat si jen to, co opravdu unosíte. S námi to půjde jedna, dvě.

Po jaké době se s oblečením rozloučit?

Když zapátráte v útrobách své skříně, možná najdete kousky, které jste neměla na sobě řadu let. Nejen, že vyšly z módy, ale ani jejich velikost už není aktuální. Je tedy velmi pravděpodobné, že už je nikdy nevyužijete. Přitom mohou udělat radost někomu jinému. Udělejte si čas, projděte skříň do všech zákoutí a věci, které jste neměla 2 a více let na sobě, jednoduše sbalte do tašek.

4 možnosti, co se starým oblečením

Z vašeho sobotního volného odpoledne se jako zázrakem zrodilo 10 plných tašek oblečení, které nechcete? Nyní se vám nabízí tyto možnosti: Buď jej věnujte na charitu (kontejnery na oblečení jsou v každém větším městě), nebo se poptejte kamarádek. Lepší kousky můžete zkusit prodat, případně, jestli jste šikovná, přešívejte. Oblečení, které je ve špatném stavu, raději vyhoďte.

Konečně vám nikdo nemůže vyčítat, že váš šatník přetéká ve švech

Muži většinou nechápou, proč my ženy potřebujeme mít tolik oblečení. Přitom, když se nad tím zamyslíme, většinou nosíme jen třetinu toho, co obsahuje naše skříň. Zkuste své oblečení rozdělit na letní/jarní kousky a podzimní/zimní. Najednou zjistíte, že máte tolik bund, které nemůžete nikdy unosit. Souběžně moc dobře víte, že ve městě mají jednu další, tak krásnou, na kterou už týden myslíte. Přitom platí, že se v prázdnějším šatníku budete mnohem lépe orientovat.

Pozor na moly

Staré oblečení si často oblíbí šatní moli. Pozor na ně. Jen těžko se jich zbavuje a mohou se pustit nejen do starého šatstva, ale udělat díru klidně i ve zbrusu nové halence. Pokud si oblečení roztřídíte a uděláte v něm pořádek, budete mít o nevítaných hostech mnohem větší přehled. I z tohoto důvodu se vyplatí třídit šatník.

Zbavit se starých věcí přináší i psychickou očistu

Udělat si pořádek ve věcech a zbavit se nepotřebných vám může pomoci i psychicky. Některé věci totiž máme spojené s lidmi či zážitky, na které bychom raději zapomněly. Často se stává, že ženy po rozchodu nebo rozvodu vyhazují oblečení, které jim koupil jejich bývalý. Čistka šatníku je jako svěží vánek, který vám může pomoci vytřídit i nefunkční vzorce myšlení. A hlavně přináší možnost pořídit si nové, lepší věci. Mimochodem už jste se podívaly na naše novinky? Nákup něčeho pěkného a kvalitního na sebe je mnohdy ta nejlepší terapie. Stejně jako zbavení se toho, co už dávno nenosíme. Zkuste to také.

Aktuální trend – úklid podle Marie Kondo

Doporučujeme zapátrat po inspiraci od Marie Kondo, Japonky, která se poprala s úklidem po svém. Ten se stal její životní „náplní“. O tom, jak uklízet efektivně dokonce napsala několik publikací. A v čem tato metoda spočívá? Především jde o to naučit se uklízet v tom správném pořadí. Důležité je myslet na dvě zásadní fáze: zbavování se věcí a přemýšlení, kde budeme ty zbylé skladovat. Hlavní myšlenkou je zbavit se nepotřebných věcí (v našem případě oblečení) a získat tak volný prostor na nové kousky (a že jich přibude). Geniální, co říkáte?

A jak jste na tom vy s čistkou šatníku? Nezapomeňte se hned odměnit třeba zbrusu novými šatičkami.

Pokud se vám dnešní článek líbil, určitě se vám zalíbí i další praktický s názvem: