20 vychytávek, které vám vylepší život v roce 2020

Chtěli jsme se na konci roku vyhnout slovu „předsevzetí“, ale jak samy vidíte, nedodrželi jsme to hned v první větě. Chceme vycházet z toho, že život si můžete vylepšit nejen na začátku roku. Stačí se rozhodnout pro změnu a začít konat. Doba, kdy začíná něco nového, je ale o to více vhodná k zamyšlení a zařazení novinek, které vám mohou vylepšit život. Tak tedy krásný nový rok!

1. Pokud můžete, mrkev si vypěstujte

Ne každý má to štěstí obdělávat hektary půdy a ne každý má to štěstí, že ho práce na zahradě baví. Nicméně malý záhonek s oblíbenou zeleninou nebo třeba bylinková zahrádka na balkoně je něco, z čeho budete mít ohromnou radost a užitek. A co vy víte. Třeba objevíte novou vášeň.

Woman Watering Green Plant

2. Zařaďte odpočinek

V době, kdy je vše zaměřeno na výkony a úspěch, je představa odpočinku skoro trestná. Nedostává se za něj materiální odměna. A ocenění? Už vůbec ne. Slyšela jste někdy od svého šéfa: "Vy jste, Gábino, minulý týden tak krásně a efektivně odpočívala!"? Přitom to, co dodáte při opravdovém a pravidelném odpočinku svému organismu, je k nezaplacení.

Každý den můžete okořenit rituálem, při kterém vaše tělo pozná, že odpočíváte. Může to být třeba vychutnání kávy. Lehká meditace. Soustředění na dech. Šálek zeleného čaje. Chvíle u novin či knihy. Poslech oblíbené hudby. Vaše tělo po čase pozná, že právě v této chvíli odpočívá. Pozor: „Dám si svojí cigaretku,“ vyměňte za něco modernějšího.

Photography of Woman Relaxing On Bench

3. Zbavte se nepotřebného

Nenošené oblečení, nepoužívané nádobí, staré boty, špatné zvyky a naříkání. To vše by nemělo mít ve vašem obydlí místo. O čistce šatníku jsme nedávno psali, mrkněte na oblíbenou metodu.

Little white coffee table

4. Obklopte se přírodou

S ohledem na období si z procházek přinášejte cokoliv barevného a voňavého, co vás zrovna cvrnkne do nosu.

Three Orange Flowers

V tomto ohledu nás napadá ještě jedno spojení s přírodou. Vermikompostér. Nemusíte být zarytá zelená ekoložka, abyste ocenila vlastní kompost. Kupříkladu méně časté chození se smetím je jedním ze skvělých důsledků. 

5. Malujte, tvořte, zpívejte, tančete

Podobné činnosti jsou hotovou manufakturou na štěstí.

Woman Jumping Wearing Green

6. Umění šít

Ušít sukni nebo přešít šaty je dovednost, která vás bude velice bavit a je nanejvýše užitečná. Využijte různé videonávody nebo dostupné kurzy.

White Sewing Thread on Brown Surface

7. Choďte pěšky

Kdykoliv můžete, zvolte chůzi. Auta jsou někdy velmi potřeba, ale často jsou to jen krabičky produkující lenost a špatný vzduch.

Two Women Walking On Pathway

8. Motivační diář

Někomu může tato věcička velice pomoci v tom, aby si utřídil, co je důležité a co ne. Pořiďte si na začátek roku praktického pomocníka.

You Are Enough Text

9. Sušička potravin

Pokud nemáte kvalitní sušičku, změňte to. Nakonec budete sušit úplně všechno, začnete chodit na šípky, uchováte sezónní potraviny a vytvoříte si balíčky sušené zeleniny na cesty.

Strawberries and Oranges

10. Pozitivní lidé

Pozitivní lidé jsou všude. Stačí chvíli hledat a nezabývat se těmi, kteří vás vysávají nebo se nad vás povyšují.

Men's White Button-up Dress Shirt

11. Němý sluha a snadný přístup k věšáku

Mějte přehled o tom, co nosíte, a připravujte si oblečení na další den. Němý sluha nic neříká a rád poslouží.

Assorted-color Clothes

12. Aplikace pro správu financí

Maličkost, která vám usnadní počítání, plánování rozpočtů, sledování výdajů a ve výsledku umožní spoření, je například aplikace Wallet.

Master Card Visa Credit Card Gold

13. Batoh s kapsou na zádech

Čekají vás delší pochůzky městem? Nosíte tablet? Neničte si záda. Místo kabelky pořiďte elegantní batoh. Získáte volné ruce a když zvolíte takový, který bude mít zip na zádech, nebudete ani vědět, že existují kapesní zloději.

Woman Sitting on Stairs While Using Laptop

14. Pravidelné cvičení

Do celého týdne si rozvrhněte různé druhy pohybu. V pondělí běh, v úterý cvičení na záda, ve středu posilování na břicho, ve čtvrtek zase běh a v pátek sauna a dlouhá procházka. A tak stále dokola. Opět doporučujeme vzít na pomoc různá videa s oblíbenými cvičitelkami. Existuje již mnoho kvalitních videí v českém jazyce, takže se nemůžeme vymlouvat, že jsme rozuměly o 50 dřepů méně.

Women's Wearing Purple Floral Brassiere Holding Gray Concrete Pathway during Day Time

15. Televizní vysílání nepouštějte přes práh (prach)

To, že se zbavíte samovolně mluvící obrazovky, kterou většina lidí poslouchá více než členy domácnosti (většinou vlastní příbuzné), je rozhodnutím života. Nejen, že nebudete večeřet za přítomnosti nářků Tomia Okamury, ale zároveň si začnete libovat v tom, že svůj program máte ve svých rukou. Existuje totiž HBO GO a NETFLIX.

Photo of Cup Near Flat Screen Television

16. Myčka a robotický vysavač jako druhá hospodyně

Myčka, robotický vysavač, robot v kuchyni. Sice nejsou nezbytnou nutností každé domácnosti, nicméně pro někoho, zvláště pak pro větší rodiny a honosné domy a zámky, mohou podobní technologičtí přátelé produkovat zcela nový volný čas. Tito věrní kamarádi prostě vědí, že s námi bydlí lidé, které maminka nenaučila oplachovat hrnek. A že existují kočky.

Close-up of Cat

17. Všechny kartičky v mobilu

Miliony karet a kartiček pohodlně vyřeší aplikace Stocard.

18. Jistota obsahu kabelky

Nepostradatelné věci má každý jiné. Některé ženě stačí popadnout klíče, jiná dáma si nese náhradní punčochy i do Lidlu. Důležité je srovnat si (a třeba i napsat), co skutečně potřebuji, a kontrolovat, zda nic nechybí. Jste tou, která se obejde bez deštníku?

Brown Leather Crossbody Bag With Eyeglasses

19. Otužování

Že led(n)ová sprcha není nic pro vás? Zkuste ji vydržet. Pár dní za sebou a čeká vás krásná odměna v podobě nového zdravého zvyku. Tip: Skvělým rituálním odpočinkem může být sauna.

Woman Leaning on Brown Wall

20. Superpotraviny existují

Ano, pár jich známe. Třeba přepuštěné máslo používaly už naše babičky a že kysané zelí nebo kefír pohladí vaše střeva ví každý každý Domácí lékař. Nesmysly typu doplňky stravy a zázraky na hubnutí vůbec nekupujte. Zvažte i to, zda je vždy nutné zařadit do stravy cizokrajné potraviny, které mají název spíše jako umělecké jméno etnokapely nebo neznámý ostrov. Stačí se zamyslet, zda lokální potraviny nepřinášejí stejné prospěšné látky, po kterých vaše tělo prahne.

A teď už jen pohladit každého člena vaší domácnosti, usmát se na nový rok a těšit se na to, jak se vám podaří být zase o trošičku lepší!

Krásný rok 2020 přeje tým Šatynajedničku.cz

Low-angle Photo of Fireworks

Pokud se vám líbil dnešní článek, navštivte další, který přinese další motivační nápady.